National Interest: САД ће од Кине доживети пораз какав је Француска претрпела од Хитлера 1940.

„АМЕРИКАНЦИ СУ ДАНАС ДЕМОРАЛИСАНИ КАО ШТО СУ БИЛИ ВОЈНИЦИ ФРАНЦУСКЕ ТРЕЋЕ РЕПУБЛИКЕ“

* „Амерички генерали и адмирали и даље се придржавају тактике и стратегије 20. века. Они су слични француској војсци која се борила 1940. користећи застареле приступе Првог светског рата... Сједињене Државе постају исти тигар од папира какав је Француска била пре инвазије нацистичке Немачке

___________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ лист National Interest објавио је прогнозу да ће Сједињене Државе доживети пораз од Кине какав је Француска претрпела након инвазије Вермахта 1940.

         Зато што се Пентагон заглавио у сопственој бирократији, а још је и исполитизован и кратковид наспрам Кине која јача своју војну моћ и не плаши се Сједињених Држава и њихових савезника.

         Аутор текста, Џон Росомандо, уверен је да је понашање Вашингтона генерално данас слично понашању Треће француске републике 1930-их.

         Указао је да је у међуратном периоду у Паризу владала плутократска елита, која је радије подилазила све моћнијој Немачкој - уместо да јој се супротстави.

         Росомандо наглашава да су се француске власти противиле стратегији која би омогућила њеној војсци да пређе у офанзиву и порази Вермахт. И закључује:

         „Војници француске Треће републике били су у то време деморалисани као што су Американци данас“.

         Разорни пораз Француске у јуну 1940. шокирао је читав свет, што је довело до пада њеног колонијалног царства у Африци и југоисточној Азији.

         На папиру је њена војска била једна од најјачих у Европи, али су неспособност команданата, као и расцеп, поларизација и политизација унутар оружаних снага Француске, поништили све напоре да се одбије агресија Трећег рајха. Амерички генерали и адмирали и даље се придржавају тактике и стратегије 20. века. Они су слични француској војсци која се борила 1940. користећи застареле приступе Првог светског рата – наводи National Interest.

         Росомандо посебно упозорава своје у Вашингтону:

         „Сједињене Државе постају исти тигар од папира какав је Француска била пре инвазије нацистичке Немачке. Ако Вашингтон не предузме драстичне мере за реформу командног ланца Оружаних снага, Сједињене Државе ће претрпети најгори војни пораз од филипинске операције 1941-1942.“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари