Минхенски форум: ЕУ је неспремна за епоху супарништва суперсила Америке, Кине и Русије

КИНА ОЗНАЧЕНА КАО „ДУГОРОЧНИ ИЗАЗОВ ЗА САД“, А РУСИЈА КАО „ПРОБЛЕМ БЛИЖЕ ПЕРСПЕКТИВЕ“

* У извештају припремљеном за учеснике Минхенског незбедносног форума се наглашава да је прошло „време свеопштег оптимизма који је био зацарио по завршетку Хладног рата“. Још се додаје: „Свет је пред дугим периодом нестабилности и неизвесности“

____________________________________________________________________

         СТАРИ светски поредак се сломио, а нови се формира у условима нарастајућег супарништва Сједињених Држава, Кине и Русије – процењује се у извештају припремљеном за Минхенски безбедносни форум.

         Извештај се појавио под насловом „Велика слагалица – ко ће покупити пазле?“, а у њему се наглашава да међународне односе не оптерећује просто серија криза, већ да постоји „фундаменталнији проблем“.

         Председник Минхенског форума Волфганг Ишингер додатно разјашњава основни став из извештаја:

         „Почиње нова ера супарништва великих сила – САД, Кине и Русије – која је праћена одређеним вакуумом лидерства у ономе што се обично назива међународним либералним поретком.“

         У извештају се на успон Русије и Кине гледа као на „повратак ауторитарних суперсила“, при чему се Кина означава као „дугорочни изазов за САД“, а Русија проглашава за „проблем ближе перспективе“.

         У случају Русије се указује: „Оно што чини Русија је покушај демонстрирања да је моћнија него што сматра Запад и да је она незамењива сила чији се интереси морају респектовати“.

         Ишингер је уверен да Москва има комотнију позицију од вашингтона поводом ракета средњег и малог домета јер може да рачуна да ће се у НАТО  тешко договорити о постављању таквих ракета у Европи.

         У извештају се – поводом Трампових изјава да САД  више не желе да буду „светски полицајац“ – указује да ће у другој половини мандата америчког лидера у свету бити више нереда и хаоса.

Волфганг Ишингер

         Посебно је индикативно да ће учесницима Минхенског форума бити унапред понуђена оцена да је Европска унија веома лоше припремљена за „епоху супарништва великих сила“.

         Предочава им се такође да је прошло „време свеопштег оптимизма који је био зацарио по завршетку Хладног рата“. У том контексту се упозорава:

         „Свет је пред дугим периодом нестабилности и неизвесности“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари