Меркелова рекла Македонцима да им не прети позивањем да гласају за „Северну Македонију“

ОДБИЛА ДЕМОНСТРАТИВНО ДА СЕ СРЕТНЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ МАКЕДОНИЈЕ ЂОРЂЕМ ИВАНОВОМ

* „Не седите кући, изађите на референдум. То је кључан датум за вашу државу. То је историјска шанса која се не појављује сваки дан. Шанса коју једна генерација има једном. Искористите демократску могућност да кажете шта мислите о будућности ваше земље

___________________________________________________________________________

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Скопљу да ЕУ има јак интерес за стабилност Западног Балкана и да је територијални интегритет важна полазна тачка за регион да остане такав какав јесте.

         "Из немачког аспекта, из европског аспекта, имамо велики интерес за стабилан регион. Ако погледате карту, тада гледате земље Западног Балкана и то је кључно за стабилност целе ЕУ", рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Македоније Зораном Заевом.

         "Свим земљама Западног Балкана дали смо перспективу уласка у ЕУ. Не само зато што ми желимо нешто добро овим земљама, већ зато што је то у нашем сопственом интересу", рекла је канцеларка Немачке.

         Меркелова је истакла да лично верује да је "територијални интегритет важна полазна тачка за регион да остане такав као што јесте и да има још ближу сарадњу у том оквиру и када све буду део ЕУ".

         Наглаисла је да је предстојећи референдум о имену могућност Македоније да отвори врата и буде део евроатлантске породице и позвала је грађане да изађу и гласају.

         Признала је да се залаже за велику излазност на рефередуму, на којем ће се грађани Макдоније изјаснити о договору са Грчком.

         Меркелова је истакла да Македонија има позив за чланство у НАТО и ЕУ, али да на том путу мора још много да се уради, почињући од успешног референдума 30. септембра.

         "Не седите кући, изађите на референдум. То је кључан датум за вашу државу. То је историјска шанса која се не појављује сваки дан. Шанса коју једна генерација има једном. Искористите демократску могућност да кажете шта мислите о будућности ваше земље", рекла је канцеларка Немачке.

         Меркелова је рекла да се неће срести са председником Македоније Ђорђем Ивановим, а да ће лидеру опозиционе ВМРО ДПМНЕ Христијану Мицкоском, који је противник договора са Грчком, рећи исто што је рекла и премијеру Заеву.

         "Разуме се, говорићу и о томе да у једној демократији за одлучна питања постоји заједничка национална одговорност", рекла је Ангела Меркел, која ће се са Мицкоским срести у просторијама Амбасаде Немачке у Скопљу.

         Она је рекла да нико у међународној заједници не прети македонским грађанима изолацијом ако не подрже договор са Грчком, али је истакла да је реализација тог договора повезана са чланством у ЕУ и НАТО.

         "Постојао је спор између ваше земље и Грчке и морало је да се нађе решење зато што је питање имена и чланства повезано. То питање није повезано са Владом, већ са тиме да све земље чланице треба да се сагласе", рекла је Меркелова.

         Заев се захвалио је Меркеловој на снажној подршци Немачке и оценио да је њен долазак потврда да велике силе подржавају договор са Грчком, као и стремљење Македоније да постане део ЕУ и НАТО.

         Како је истакао, канцеларка Меркел указује Македонији велику част посетом на Дан независности и то ће бити узвраћено успешним референдумом који ће значити европску перспективу Македоније.

         "Ова посета има снажну поруку и подстицај пред референдум на којем ће грађани изабрати будућност. Ми ценимо подршку Немачке за стратешка опредељења, нама остаје да продужимо снажно са реформама и убрзаном учлањењу у НАТО и у ЕУ", рекао је Заев.

         Македонији 30. септембра предстоји референдум о договору с Грчком и промени имена у Северна Македонија који би, у случају да буде успешан, требало да буде потврђен уставним променама до краја ове године, што је основни услов за македонску интеграцију у ЕУ и НАТО.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари