Меркелова и Путин се коначно договорили о Северном току-2, САД спремају – брзе санкције

         НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА ЗАТРАЖИЛА ДА РУСИЈА ЗАДРЖИ ТРАНЗИТ ГАСА ПРЕКО УКРАЈИНЕ

* Владимир ПУТИН о транзиту преко Украјине: „Ми ту могућност не затварамо. Главне је да транзит преко Украјине, који је за нас традиционалан, задовољава све економске захтеве. Да буде економски оправдан у пуном смислу те речи“

* Поводом овог гасовода, ни Меркелова ни Путин нису ни једном речју поменули Сједињене Државе. Упркос томе што је претходних дана амерички сенатор Џон Барасо иницирао санкције против инвеститора свих могућих руких енергетских пројеката. И што је утицајни лист The Wall Street Journal објавио да Вашингтон против учесника у пројекту Северни ток-2 може увести санкције „већ кроз неколико недеља“

____________________________________________________________________________

         АНГЕЛА Меркел приредила је ручак Владимиру Путину у дворцу Мезербе у Потсдаму.

         Био је то радни ручак, а лидери Немачке и Русије су за његовог трајања размотрили „актуелна билатерална и регионална питања“. Још конкретније,  теме су им биле – Украјина, Северни ток-2, Сирија и атомски споразум са Ираном који Доналд Трамп торпедује.

         Мимо традиције, медијима су се обратили пре почетка радног ручка и преговора, а не по њиховом завршетку.

         Немачка канцеларка је прво да је у свету много конфликата и проблема и да то тражи да се преговара.

         Открила је да ће госту предложити формирање мисије УН за Украјину. 

         Говорећи о Северном току-2, нагласила је да Украјина и након његове изгреадње треба да остане земља преко које се транспортује руски гас у Европу.

         Руски лидер је на ово узвратио речима:

         „Ми ту могућност не затварамо. Главне је да транзит преко Украјине, који је за нас традиционалан, задовољава све економске захтеве. Да буде економски оправдан у пуном смислу те речи“.

         У наставку је нагласио да Северни ток-2 има велики значај јер ће растућој економији ЕУ обезбедити енергетску стабилност и заштитити је од ризика.

         Поводом овог магистралног гасовода, ни Меркелова ни Путин нису ни једном речју поменули Сједињене Државе. Упркос томе што је претходних дана амерички сенатор Џон Барасо иницирао санкције против инвеститора свих могућих руких енергетских пројеката.

         И  што је утицајни лист The Wall Street Journal објавио да Вашингтон против учесника у пројекту Северни ток-2 може увести санкције „већ кроз неколико недеља“.

         Меркелова је изјавила да њена земља подржава споразум са Ираном, али је нагласила да је Берлин забринут поводом дејстава Ирана у Јемену и Сирији, као и поводом иранског „балистичког програма“.

         Путин је оценио да је од највеће важности да се сачува споразум са Ираном.

         Руски лидер је посебно указао да Сирији треба помоћи да поправи ратом разорене водоводе и канализацију и да оспособни своју медицинску мрежу јер је то предуслов и за нормализацију стања и за повратак избеглица.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари