Меркел: Више не постоји светски поредак успостављен после Другог светског рата

ОЦЕНИЛА ДА СУ СЕ САД СВРСТАЛЕ УЗ РУСИЈУ И КИНУ „КАО НЕПРИЈАТЕЉЕ ЕВРОПЕ“

* „Суочена са изазовима које пред њу постављају САД, Кина и Русија, Европа се мора ујединити и формирати заједнички фронт

_____________________________________________________________________________

           НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је да мисли да више не постоји светски поредак успостављен после Другог светског рата, и да су се САД практички сврстале уз Кину и Русију као противнике Европе.

           „Нема сумње да Европа треба да се репозиционира у измењеном свету. Старе безбедности послератног поретка више не вреде", рекла је Меркелова у интервјуу за немачки лист "Зидојче цајтунг", који је објавио и лондонски Гардијан.

           Она је рекла да се Европа, суочена са изазовима које пред њу постављају САД, Кина и Русија, мора ујединити и формирати заједнички фронт.

           Меркел, која је недавно одступила са чела своје Хршћанско-демократске уније (ЦДУ) и најавила да се више неће кандидовати за место канцеларке, рекла је у интервјуу да је традиционално снажан војни и дипломатски савез између Еуропске уније и САД сада на климавим ногама.

           То није нарочита новост, али сврставање САД у исту категорију с Кином и Русијом сигурно ће изненадити многе с обе стране Атлантика

           "Они (Кина, Русија и САД) нас присиљавају да, опет и опет, пронађемо заједничке позиције. То је често тешко, с обзиром на наше различите интересе. Али ми то свеједно успевамо - сетите се, на пример, наше политике у вези с конфликтом у Украјини", објаснила је Меркел.

           Управо је десничарски популизам, који многи аналитичари сматрају узроком Брегзита, избора Доналда Трампа за америчког председника и скретања многих европских земаља оштро удесно, према мишљењу Меркелове фундаментално изменио глобални поредак и гурнуо ЕУ у дефензиву.

           Пре три године, наравно, ситуација је била потпуно другачија. Меркел и тадашњи амерички председник Барак Обама били су изузетно блиски и без већих неслагања о економији и спољној политици. Али, Трамп је одлучио да, као ни поводом других питања, ни овде неће наставити Обаминим стопама.

           Трамп је оптужио Меркелову да "упропаштава Немачку" допуштајући стотинама хиљада сиријских и других избеглица да дођу и остану у њенј земљи. Његове недипломатске критике Немачке и лично Меркелове наставиле су се до данас, не само у вези с мигрантском кризом него и због НАТО-а и трговинске политике.

           Трамп је прошле године у једном интервјуу Европу чак назвао америчким "непријатељем" по питању трговине, и то пре Кине и Русије. Меркел му то изгледа није заборавила, а сад му је узвратила истом мером.

           Француски председник Емануел Макрон је изразио забринутост због пораста екстремистичких ставова, рекавши да "ако расцепкате Европу, нема шансе да имате јачу Европу".

           Он је упозорио да би то могло довести до света који ће водити "Г-2'' - само САД и Кина.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари