Меркел тражи од Македонаца да се повинују резултатима пропалог референдума

А НАСТУПА КАО БОЉЕ ОД ЊИХ ЗНА ШТА ЈЕ ЗА ЊИХ ДОБРО И ПРАВИ СЕ ДА ИМ НИШТА НЕ НАМЕЋЕ

         КАНЦЕЛАРКА Немачке Ангела Меркел оценила да су грађани Македоније подржали споразум влада Македоније и Грчке о решавању спора око назива, и истакла да је сада задатак македонског парламента Собрања, да га спроведе до краја, пренео је данас Дојче веле на македонском.

         У писму македонском премијеру Зорану Заеву 5. октобра, које је немачка влада данас објавила, Меркел је обећала даљу подршку Немачке спровођењу "Преспанског споразума" о решавању македонско-грчког спора око назива Македоније.

         Канцеларка је оценила да се на рефередуму у Македонији 30. септембра велика већина, од преко 90 одсто оних који су гласали, изјаснила за подршку споразуму с Грчком и да је сада задатак Собрања да то спроведе.

         Собрање треба да одобри измену Устава Македоније у складу с тим споразумом.

         "Тај споразум отвара шансе за историјски договор и јачање добросуседских односа. Притом се с пута уклања једна важна препрека за приближавање ваше земље ЕУ и НАТО. Сада је важно да се предузму следећи кључни кораци за спровођење споразума о називу, тиме да парламент одлучи о неопходним изменама Устава", написала је Меркел у писму Заеву.

         Немачка канцеларака је истакла да се "радује" што ће са Заевом и даље "радити на остаривању тог циља".

         Меркел је у спетембру, пред референдум, посетила Скопље и рекла да је Македонија пред "историјском шансом". Позвала је њене грађане да 30. септембра изађу и својим гласом одреде будућност своје земље.

         Влада Македоније је јуче утврдила предлог за измену Устава ради промене назива државе у "Северна Македонија", на шта се обавезала споразумом с Владом Грчке, и тај предлог послала Собрању.

         Посланици би требало да сутра почну да разматрају тај предлог за измену Устава, а цео процес би, по скупштинском пословнику, могао да траје најдуже 100 дана.

         Договором с Грчком о решавању скоро тродеценијског спора, предвиђено ја да Македонија до краја ове године измени Устав чиме ће се гарантовати промену назива државе у "Северна Македонија", а уз то грчко признавање македонског идентитета, језика, културе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари