Меркел позвала земље Европе да размишљају о свом месту у свету без америчког лидерства

УСУДИЛА СЕ ДА ИЗГОВОРИ ОНО ШТО НИКО ОД НЕМАЧКИХ КАНЦЕЛАРА НИЈЕ ОД 1945.       

* У интервјуу који је истовремено објавило више великих европских листова, изразила наду у одржавање сарадње у сфери одбране са Сједињеним Државама: „Погледајте свет, Кину или Индију. Постоји добар разлог да останете посвећени трансатлантској одбрамбеној заједници и нашем заједничком нуклеарном кишобрану. Али, наравно, Европа мора да сноси већи терет [трошкова] него током Хладног рата“

_____________________________________________________________________

         ЕВРОПСКЕ земље треба да озбиљно размишљају о новој стварности у којој Сједињене Државе можда неће тежити, као до сада, да играју улогу светског лидера – рекла је Ангела Меркел.

         Учинила је то у интервјуу који је истовремено објавило више великих европских листова.

        Немачка канцеларка је свој став – за који се ниједан њен претходник на челу владе Немачке није усуђивао – образложила овако:

        „Одрастали смо с одређеним сазнањем да Сједињене Државе желе да буду светска сила. Ако САД сада желе да престану да играју ту улогу – ако то желе по својој слободној вољи – заиста бисмо морали да о томе озбиљно размислимо“.

        Њене речи су одговор на изјаве Доналда Трампа да ће смањити амерички војни контингент у Немачкој са 35 на 25 хиљада људи јер Берлин не троши довољно на одбрану у оквиру НАТО-а.

        „Америчке трупе у Немачкој помажу у заштити не само Немачке и европског дела НАТО, већ и интереса Сједињених Држава. Ми у Немачкој знамо да морамо више да трошимо на одбрану, постигли смо значајан пораст [расхода] у последњим годинама и наставићемо тим путем да побољшамо наше војне могућности ", рекла је Меркел.

        Истовремено је изразила наду у одржавање сарадње у сфери одбране са Сједињеним Државама:

        „Погледајте свет, Кину или Индију. Постоји добар разлог да останете посвећени трансатлантској одбрамбеној заједници и нашем заједничком нуклеарном кишобрану. Али, наравно, Европа мора да сноси већи терет [трошкова] него током Хладног рата", рекла је.

        Америчка агенција Bloomberg објавила је да Немачка спрема контрамере за случај да САД уведу нове санкције против пројекта магистралног гасовода Северни ток-2

        Лист Politico објавио је да су Трамп и Меркелова телефонски разговарали о Северном току-2, али да до сагласности нису дошли.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари