Мас: Берлин је примио к знању намеру САД да повуку део војника из Немачке

ОДНОСЕ НЕМАЧКЕ И САД НАЗВАО „СЛОЖЕНИМ“, АЛИ И „НЕУНИШТИВИМ“

* Доналда Трампа упоредио са популистима који покушавају да поларизовањем друштва мобилишу своје присталице

______________________________________________________________

        НЕМАЧКИ министар спољних послова Хajко Мас одреаговао је на информације да Сједињене Државе намеравају да их његове земље повуку до 15.000 војника.

        У интервјуу Bil dam Sontag индиректно је потврдио да званични Вашингтон није официјелно о томе обавестио Берлин. Јер, рекао је да је државно-дипломатски врх Немачке примио к знању најаву смањења војног контигента САД.

        Потом је ритуално додао: „Ценимо сарадњу са америчком војском која се развијала деценијама. То је у интересу наших земаља“.

        Мас је у наставку признао да постоје тешкоће у односима Вашингтона и Берлина:

        „Ми смо блиски партнери у трансатлантском савезу. Али, то је веома сложено“.

        Како се и могло очекивати, ипак је свему додао амортизер: „Без обзира на то ко се налази у Белој кући, апсолутно сам сигуран да је наше партнерство са Сједињеним Државама тако блиско и неуништиво да може издржати критике“.

        Прво је, иначе,  The Wall Street Journal објавио  да је Доналд Трамп наредио да се до септембра из Немачке повуче 9.500 америчких војника.

        Потом је немачки недељник Der Spiegel објавио да Вашингтон и Пентагон о повлачењу уопште нису обавестили владу Ангеле Меркел. Још је додао да ће амерички војни контигент бити смањен можда и за 15.000 војника.

        У свему је посебно индикативно да је Мас Трампа упоредио „са популистима који покушавају да поларизовањем друштва мобилишу своје присталице“:

        „У САД су многи новинари током праћења протеста били малтретирани и нападнути. Трамп је новинаре називао непријатељима народа и нижом врстом. Такво понашање нам је познато од популиста широм света. То је веома опасно“.

        Немачки министар је себи дозволио и да оцени да председник САД – употребом силе за гушење демонстрација – „сипа бензин на ватру уместо да тражи путеве помирења“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари