Марк Закерберг са више компанија трговао личним подацима корисника Facebook

ТЕЛЕКАНАЛ NBC: ЈЕДАН ОД ТАКВИХ УГОВОРА МОГАО ЈЕ ЗАКЉУЧИТИ СА СУПЕРБОГАТАШЕМ ЏЕФОМ БЕЗОСОМ

* Исти амерички телеканал посебно указује да су се `такви послови` закључивали док је Марк Закерберг јавно тврдио да је један од приоритета Facebook „очување поверљивих информација из личног живота“

__________________________________________________________________________

         БОС Facebook Марк Закерберг користио је личне податке корисника своје социјалне мреже у борби за богаћење и лидерство на тржишту - објавио је ноћас телеканал NBC који је успео да дође до 4.000 страница докумената.

         Прецизирао је да је Закерберг закључивао уговоре са другим компанијама, при чему је једна од првих тачака могла да буде „омогућавање доступа (тим компанијама) личним подацима корисника Facebook.

         Телеканал посебно указује да су се `такви послови` закључивали док је Закерберг јавно тврдио да је један од приоритета Facebook „очување поверљивих информација из личног живота“.

         Према NBC, Facebook је направио  и уговор са компанијом Amazon, којим је компанији Џефа Безоса ставио на располагање доступ подацима својих корисника. А Безос је – за узврат – пунио  Facebook рекламама који се одлучио и за сарадњу с њим приликом лансирања свог  смартфона Fire.

         У исто време је Facebook потпуно онемогућио лностью закрыл доступ подацима својих корисника једном сервису који се бави муњевитом разменом података. Зато што га је оценио као свог конкурента.

         NBC прецизира да је Закерберг користио неколико начина да од других компанија – за давање приступа личним подацима корсника – за то `компензацију`.

         Радило се и о директним плаћањима и о `трампи – ми вама податке о корисницима, ви нама добро плаћене рекламе.

         NBC наводи да је `поверљиве документе`, у којима се све ово садржи, добио од британског новинара Данкана Кемпбела који је суоснивач Међународног конзорцијума за новинарска истраживања.

         Он је наводно истовремено открио да је документе упутио и британском порталу Computer Weekly и немачком листу Suddeutsche Zeitung.

         Телеканал сматра да се ради о интерним документима   Facebook, чији један део је крајем 2018-те добио парламент Велике Британије. Преко тих докуменатаје била раскринкана сарадња  америчке компаније са аналитичком фирмом Cambridge Analytica.

         Међународна компанија UpGuard, која се специализовала за заштиту информација, утврдила је да подаци мексичке компаније Cultura Colectiva и америчке At the Pool уопште нису били заштићени лозинкама и биле су доступне свакоме.

         По захтеву UpGuard, база података At the Pool била је удаљена веома брзо, а подаци Cultura Colectiva били су доступни и незаштићени још месецима.

         Facebook се нашао у епицентру великог скандала када је (у марту прошле године) The New York Times  објавио да је британска компанија Cambridge Analytica успела да прикупи податке о неколико десетина милиона његових корисника и да је захваљујући њима успела да направи алгоритам за анализирање изборних наклоности бирача.

         „Уловљеним бирачима“ је – ради утицања на њихово гласање – упућивана политичка реклама.

         Закерберг је тада морао да прође `саслушање` у Конгресу САД. Конгресменима је био обећао да ће подаци корисника бити „брижљивије чувани и боље заштићени“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари