Макрон жели ЕУ у три круга: са француско-немачким `реактором` и Русијом и Турском у трећем

У ПОРТУГАЛУ УПОЗОРИО: ИЛИ ЋЕМО А 10-15 ГОДИНА ДОЋИ ДО ТОГА ИЛИ ЋЕМО СЕ ПОЛАКО РАСПАДАТИ

* „Видим један велики круг који је можда изван Двадесетседморице, нешто између Европске уније и садашњег Савета Европе, који ће чинити широку Европу, мање интегрисану него ЕУ, али веома захтевну кад је реч о њеним вредностима“

* Други круг би, према визији француског председника, „вероватно био негде између садашње Европске уније и еврозоне", а представљао би
2снажно јединствено тржиште, са политиком суверенитета, трговине, истраживања, иновирања, као и са истинском слободом кретања по кругу

__________________________________________________________________________________

           ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон изнео је своју визију о Европи "у три круга" за 10 до 15 година, а његова визија предвиђа да Француска буде међу најинтегрисанијим земљама, односно "у срцу реактора", док би у "широј Европи" било места и за Русију и Турску.

         Говорећи о својој визији Европе током разговора са грађанима, заједно са португалским премијером Антонијом Костом, приликом недавне посете Лисабону, шеф француске државе оценио је да ће се структура континента променити у наредним годинама, преносе француски медији.

         "Видим један велики круг који је можда изван Двадесетседморице, нешто између Европске уније и садашњег Савета Европе, који ће чинити широку Европу, мање интегрисану него ЕУ, али веома захтевну кад је реч о њеним вредностима", рекао је он.

         Према Макроновим речима, тај круг би обухватио "било у свом саставу, било споразумима о блиском удруживању, Турску и Русију, јер ако желимо мир, морамо стабилизовати те две силе".

         Други круг би, према визији француског председника, "вероватно био негде између садашње Европске уније и еврозоне", а представљао би "снажно јединствено тржиште, са политиком суверенитета, трговине, истраживања, иновирања, као и са истинском слободом кретања по кругу".

         Трећи круг би, пак, како је објаснио, био "срце реактора" са "заједничком валутом, много интегрисанијим тржиштем рада и истинским социјалним зближавањем".

         Земље које би чиниле трећи круг "истрајале би у логици еврозоне", навео је Макрон, изразивши жељу да Француска буде део тог круга.

         Током дебате, у којој је учествовало око 500 португалских грађана, међу којима је било и много младих, Макрон је истакао да ће се "судбина Европе одиграти у наредних пет година".

         "Или ћемо дубински реформисати Европу, или ћемо прихватити статус кво и његово постепено распадање", закључио је француски председник.

         Танјуг

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари