Макрон у Берлину: Француска ће учинити све да спречи Русију да победи у Украјини

„ИЗАЗОВИ ЗАХТЕВАЈУ СКОК У САРАДЊИ ПАРИЗА И БЕРЛИНА КАО ПРИПРЕМУ ЗА БУДУЋНОСТ“

Емануел Макрон и Франк-Валтер Штајнмајер

* Емануел МАКРОН: „Питање Украјине ћемо покренути и у нашем заједничком Савету министара и Савету одбране у уторак. Морамо да помогнемо Украјини да се одупре, морамо је наоружавати и обучавати. Морамо да је подржимо и да будемо спремни за сваки сценарио како бисмо изградили дугорочни мир у оквиру међународног права“

* Француски председник поновио да Европа има има велики број спољних и унутрашњих непријатеља и да може умрети. Открио је да као резултат своје тродневне посете Немачкој жели да види „амбициозан план за одбрану Украјине, за одбрану и безбедност Европе, са изградњом заједничког оквира за ту безбедност и заједничким погледом на раст, иновације и конкурентност ЕУ“

* Изнео и тврдњу да се ЕУ сложила да створи „девету коалицију за дубоке ударе (по територији Русије)“ ради снабдевања Украјине ракетама средњег и дугог домета

_____________________________________________________

          ЕВРОПА има велики број спољних и унутрашњих непријатеља и „може да умре“, рекао је француски председник Емануел Макрон током говора у Берлину поводом 75. годишњице немачког устава.

          „Европа доживљава, као што сам рекао пре неколико недеља, тренутке од којих зависи њено постојање. Заиста верујем да би наша Европа могла да умре“, нагласио је.

          Француски лидер је истакао да се уједињена Европа раније није суочавала са „оволиким бројем спољних и унутрашњих непријатеља“.

          Према његовим речима, актуелна криза је директно повезана са сукобом у Украјини. Такође, европске земље доживљавају тешкоће због декарбонизације привреде и пораста национализма.

          Мислећи на ЕУ, Макрон је оценио да „Европа треба да у потпуности подржи Кијев и да буде спремна за сваки сценарио, како би се постигао мир у Украјини“.

          На састанку са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером, рекао је да „данашњи изазови, укључујући сукоб у Украјини, захтевају скок у сарадњи Париза и Берлина који би био и припрема за будућност“. Додатно је објаснио:

          „Направили смо тај искорак од самог почетка сукоба у Украјини, али морамо да идемо још даље. Ми то разумемо и заузели смо оштар став. Ово питање ћемо покренути и на заједничком (француско-немачком) Савету министара и Савету одбране у уторак. Морамо да помогнемо Украјини да се одупре, морамо је наоружавати и обучавати. Морамо да је подржимо и да будемо спремни за сваки сценарио како бисмо изградили дугорочни мир у оквиру међународног права“.

          Открио је да као резултат своје тродневне посете Немачкој жели да види „амбициозан план за одбрану Украјине, за одбрану и безбедност Европе, са изградњом заједничког оквира за ту безбедност и заједничким погледом на раст, иновације и конкурентност ЕУ“.

          Раније је Макрон рекао да се ЕУ сложила да створи „девету коалицију за дубоке ударе“ ради снабдевања Украјине ракетама средњег и дугог домета.

          Такође је рекао да ће Француска учинити све да спречи Русију да „победи у украјинском рату“.

          Према његовим речима, лидери западних земаља су већ разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да консензус „још није постигнут, мада се ништа не може искључити“.

          За време састанка са француским опозиционим лидерима почетком марта, Макрон је нагласзио да Париз „нема граница и црвених линија по питању помоћи Украјини“.

          Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров рекао је да Европа неће бити партнер Руске Федерације најмање једну генерацију.

           Оценио је да су Макрон, шеф ЕУ-дипломатије Жозеп Борел и британски министар спољних послова Дејвид Камерон лидери по антируској реторици међу европским политичарима.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари