Макрон тражи да се ЕУ осамостаљује од САД и постане пол у светској политици као Кина

ФРАНЦУСКИ ЛИДЕР ОТВОРЕНО УПОЗОРАВА ДА ЕУ МОРА ПОЈАЧАТИ СВОЈУ АУТОНОМИЈУ ПРЕМА САД   

* Оценио да Савет безбедности УН  не функционише и да је то додатни разлог што Европска унија мора бити и „политички јака“

* Указао да ће Сједињене Државе признати Европљане за праве савезнике само ако они „себе схвате озбиљно и буду независни у сопственој одбрамбеној политици“

________________________________________________________

       ЕМАНУЕЛ Макрон који на свом конту већ има изјаву да је НАТО доживео „мождану смрт“, сада се окомио на Савет безбедности УН.

       Оценио је да то тело не разрађује и на нуди корисна решења и не испуњава задатке због којих постоји.

       Шеф Јелисејске палате је оценио да је и зато неопходно „формирање политички јаке Европе“.

       „Ако желимо да се у свету успостави сарадња, полови морају бити уравнотежени и у стању да обликују ту сарадњу у оквирима новог мултилатерализма, односно дијалога између различитих сила којима су неопходних и заједничка решења“.

       Макрон је указао да је сада оквир мултилатералне сарадње ослабљен и блокиран јер Савет безбедности не нуди корисна решења.

       Француски лидер је посебно нагласио да је уверен да је уједињеној Европи потребна већа независност, укључујући и питања одбране.

       Указао је да ће Сједињене Државе моћи да признају Европљане као савезнике само ако они „себе схвате озбиљно и буду независни у сопственој одбрамбеној политици“.

       Макрон сматра да је зато неопходно „преиспитати облике сарадње (са САД) и модернизовати структуре“.

       Навео је да ће Европа, попут Сједињених Држава и Кине, наставити да ради на сопственој аутономији.

       Европа је од завршетка Другог светског рата радила само на размештању америчких војних база на својој територији и на јачању своје  зависности од Сједињених Држава.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари