Макрон: Свет потреса велика криза – прва таква која није изазвана светским ратовима

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК У АВГУСТУ ОЦЕНИО ДА ЈЕ ДОШАО КРАЈ ХЕГЕМОНИЈИ ЗАПАДА

* „То је изазвало расколе у нашим (западним) друштвима и кризу наших демократских основа. То је изазвало и сумње у функционисање западних демократија. Сада смо у ситуацији да су наш политички и економски систем потресени у својим темељима и налазе се у кризи“

_______________________________________________________

        „МЕЂУНАРОДНИ систем преживљава кризу без преседана“ – оценио је Емануел макрон.

        Француски председник је притом нагласио да се ради о првој кризи таквих размера која није плод и последица светских ратова.

        У наставку је нагласио:

        „Ова криза је повезана са потпуно новим изазовима и недостацима уграђеним у владајући систем. Ти недостаци и изазови произвели су уникалну хемијску реакцију која је довела до политичке и економске кризе светског система. Система насталог након Другог светског рата који је у темељима тржишне економије, отворености тржишта, слободне размене робе и сарадње“.

        Макрон је са жаљењем констатовао да је криза дошла након седам деценија „изузетно ефикасног функционисања“ које су милионе људи ослободиле беде и обезбедиле мир и тамо где је изгледало немогуће зауставити рат.

        „Међутим, последњих година су се – указао је Макрон - појавиле и нове форме неравноправности. И у нашим друштвима. То је изазвало расколе у нашим (западним) друштвима и кризу наших демократских основа. То је изазвало сумње у функционисање западних демократија“.

        „Сада смо у ситуацији – додао је – да су наш политички и економски систем потресени у својим темељима и налазе се у кризи. Пукотине у нашим друштвима и међународном систему се повећавају и утичу на демографске и миграционе проблеме и недостатак хране“.

        Макрон је у августу оценио да је дошао крај хегемонији Запада.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари