Макрон поводом Северног тока-2 стао на страну Сједињених Држава јер се боји јачања Немачке

СИМБОЛ УДАЉАВАЊА ПАРИЗА ОД БЕРЛИНА - ФРАНЦУСКИ ЛИДЕР НЕ ДОЛАЗИ НА МИНХЕНСКИ ФОРУМ

Пуца љубав иако је вако

било пре неки дан у Ахену

* Јеслисејска палата је „пропуштање Минхена“ објаснила Макроновим обавезама у земљи, али утицајни немачки лист Suddeutsche Zeitung наводи оцену једног „поверљивог човека“ француског лидера да је то плод и симбол „постепеног међусобног удаљавања кључних савезника унутар ЕУ“

* Ангела Меркел је и Макрону и Американцима поручила из Братиславе где се срела са премијерима Пољске, Словачке, Мађарске и Чешке:„Хоћемо ли зависити од Русије? Сигурно нећемо ако се будемо бавили ширењем канала снабдевања гасом. У сваком случају, ни Немачка не жели да ми потпуно зависимо од Русије. Зато ћемо градити терминале за прихват течног гаса. Уосталом, Русија је и у време Хладног рата била поуздан снабдевач Европе гасом, а то ће сигурно бити и у будућности“

____________________________________________________________________

         ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон неочекивно је отказао своје већ најављено учешће у раду Минхенске конференције о безбедности која ће трајати од 15. до 17. фебруара.

         Утицајни немачки лист Suddeutsche Zeitung објавио је – посзвавши се на „сопствене изворе“ – да се ради о Макроновом демаршу због разилажења са Ангелом Меркел поводом гасовода Северни ток-2.

         Ничег сличног претходних година између Париза и Берлина није било. А отказивање је за Меркелову утолико непријатеније што је пред учесницима конференције требало да 16. фебруара наступи заједно са Макроном.

         Јеслисејска палата је „пропуштање Минхена“ објаснила Макроновим обавезама у земљи, али исти немачки лист наводи оцену једног „поверљивог човека“ француског лидера да је то плод „постепеног међусобног удаљавања кључних савезника унутар ЕУ“ и симбол тог удаљавања.

         Suddeutsche Zeitung преноси да је Берлин тек 7. фебруара сазнао да ће Француска гласати за измене у Гасној директиви ЕУ које су срачунате на заустављање градње за Немачку стратешки важног магистралног гасовода Северни ток-2.

         Париз тиме стаје на страну противника Немачке поводом тог гасовода.

         Макрон се окренуо против Берлина из конкурентских разлога. јасно му је да би северни ток-2 немачку учинио још доминантнијом земљом унутар Уније.

         Устајање против Северног тока-2 много је значајније од Макроновог недоласка у Минхен.

         Све је – што је посебно индикативно – уследило само који дан након што су две земље потписале Ахенски споразум којим су се обавезале на тесну сарадњу „у свим кључним областима“.

         Минхенска конференција је „безбедносни Давос“, а ове године ће је отворити министри одбране Нем,ачке и Велике Британије- Урсула фон дер лајен и Гевин Вилијамсон.

         Присуствоваће јој, поред осталих, израелски премијер Бењамин нетањаху и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

         У овом светлу додатно је добила на тежини изјава Ангеле Меркел – упућена и Макрону и Сједињеним Државама и њиховим европским савезницима и сателитима -  да Северни ток-2 неће повећати зависност њене земље ни од руског гаса ни од Москве.

         Наступивши у Братислави после разговора са премијерима Пољске, Словачке, Мађарске и Чешке, немачка канцеларка је рекла:

         „Хоћемо ли зависити од Русије? Сигурно нећемо ако се будемо бавили ширењем канала снабдевања гасом. У сваком случају, ни Немачка не жели да ми потпуно зависимо од Русије. Зато ћемо градити терминале за прихват течног гаса.“

         Меркелова је поновила да Берлин сматра неопходним очување транзита руског гаса на Запад преко Украјине и подсетила:

         „Русија је и у време Хладног рата била поуздан снабдевач Европе гасом, а то ће сигурно бити и у будућности“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари