Макрон: ЕУ мора бити у стању да сама себе штити и да контролише европски стуб НАТО

ЛЕ ДРИАН: ПАРИЗ МОРА ПРЕИСПИТАТИ ОДНОСЕ СА ЗВАНИЧНИМ ЛОНДОНОМ

* Емануел МАКРОН: Европа треба да престане да буде наивна када је реч о одбрани својих интереса. Треба, уз остало, да изгради властите војне капацитете. То није алтернатива савезу са САД нити замена за њега, већ преузимање одговорности за европски стуб у НАТО-у и схватање потребе да се Европа сама брине о својој заштити

____________________________________________________

       ПАРИЗ мора да преиспита своје односе са Лондоном, укључујући међусобну трговину,  изјавио је француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дриан.

       Уједињено Краљевство, Сједињене Државе и Аустралија склопиле су одбрамбено-безбедносно партнерство АУКУС због којег је званична Канбера одустала од уговора са француском војном компанијом Навал Груп вредног 56 милијарди евра, који је предвиђао производњу 12 јуришних подморница класе Barracuda за „земљу кенгура“.

       Ле Диан је кризу у француско-бнританским односима назвао озбиљном и нагласио да за њено превазилажење неће бити довољне „лепе речи из Лондона`.

       Поводом вербалне спремности Бориса Џонсона за размирице буду изглађене, још је рекао:

       „Биће потребне озбиљне акције. Речи су премало“.

       На Џонсоново нуђење „обнове сарадње“, одреаговао је и француски председник Емануел Макрон:

       „Чекамо предлоге. Независно од држања Лондона, Европа треба да престане да буде наивна када је реч о одбрани својих интереса. Треба, уз остало, да изгради властите војне капацитете. Када смо под притиском сила које повремено заоштравају свој став -потребно је да реагујемо и покажемо да имамо снагу и капацитет да се сами бранимо. Нисам за ескалацију у односима, али морамо да будемо у стању да се заштитимо“.

       Нагласио је да то "није алтернатива савезу са САД" нити замена за њега, већ "преузимање одговорности за европски стуб у НАТО-у и схватање потребе да се Европа сама брине о својој заштити".

       Француска је са Грчком склопила споразум о градњи за Атину фрегата за око три милијарде евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари