Макрон: Данашњи капитализам је деградирао и сишао с ума

„ЗАПАДНА ХЕГЕМОНИЈА, КОЈА ТРАЈЕ ОД 18. ВЕКА, ДАНАС ЈЕ ПОД ВЕЛИКИМ УПИТНИКОМ“

* Уочи самита Г-7 у Бијарицу, иступио са упозорењима: „Данашњи капитализам рађа неравноправност са којом нисмо у стању да изађемо на крај. Потребно нам је преосмишљавање европског цивилизацијског пројекта“

______________________________________________________________________

        ЕМАНУЕЛ Макрон изјавио је да је капитализам „деградирао и сишао с ума“.

        З време сусрета са француским бизнисменима у Јелисејској палати, рекао да је одмах по завршетку самита Г-7 у Бирарицу, који је почео данас а завршиће се 26. августа, упозорио је да на различитим нивоима почну разговори о „реформи система односа у свету“.

        Прецизирао је да има у виду национални (француски), европски (ЕУ) и међународнби ниво разговора и преговора о тој реформи. А такође: велике фирме и међународне организације.

        Француски председник је бизнисменима обећао да ће исто птитање покренути унутар Г-7.

        Одмах је нагласио да „модел који би требало разрадити не укључује укидање система тржишне економије“. Па наставио:

        „Међутим, морамо признати да је тај модел зарђао и да је то један од узрока што је деградирао и сам систем демократије. Деградирао је истовремено и сам капитализам, а још је и сишао с ума. Данашњи капитализам рађа неравноправност са којом нисмо у стању да изађемо на крај“.

        Пред почетак скупа у Бијарицу, Макрон је открио да са његовим учесницима жели да разговара и о „преосмишљавању европског цивилизацијског пројекта“.

        Додатно је објаснио: „Желим да се самит колективно позабави сложеним изазовима који су пред нама. Живимо у историјеком периоду у којем је демократија у веома дубокој кризи. Западна хегемонија, која траје од 18. века,данас је под великим упитником. Овај самит Г-7 само је моменат у преиспитивању светског поретка“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари