Мађарски политичар честитао Пољацима – заједничку поделу западне Украјине

ТОРОЦКАЈ ПОВОДОМ ДАНА НЕЗАВИСНОСТИ ПОЉСКЕ: „ВИДИМО СЕ НА ПОЉСКО-МАЂАРСКОЈ ГРАНИЦИ!“

Ласло Тороцкај

* Честитки на Твитеру додао фотографију направљену у марту 1939. године у близини села Ужок (територија данашње Украјине у близини границе са Пољском). На њој се граничари две земље рукују на пољско-мађарској граници, формираној након што је Мађарска заузела данашњу Закарпатску Украјину

_______________________________________________________

       ЛИДЕР мађарске партије Наша матица Ласло Тороцкај у честици Пољацима Дана независности наговестио је - поделу Украјине.

       Поручио им је преко Твитера:

       „Нека Бог благослови Пољску! Данас је њен Дан независности. Видимо се на заједничкој пољско-мађарској граници!“

       Мађарски политичар је уз твит приложио фотографију направљену у марту 1939. године у близини села Ужок (територија данашње Украјине у близини границе са Пољском). На њој су граничари који се рукују на пољско-мађарској граници, формираној након што је Мађарска заузела данашњу Закарпатску Украјину.

       Закарпатје је раније било део Аустро-Угарске. После слома Хабзбуршке монархије, по завршетку Првог светског рата, припало је Чехословачкој.

       Од 1939. године део те територије је окупирала Мађарска, али је након пораза нацистичке Немачке прикључена Украјинској ССР.

       Раније је посланик украјинског парламента Максим Бужански упозорио да би Будимпешта могла да пошаље трупе у Закарпатје да заштите тамошње Мађаре.

       Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потврдио је постојање војног сценарија за заштиту 150.000 сународника у Закарпатју.

       У марту је потпредседница украјинске владе Ирина Верешћук рекла да је став мађарских власти поводом Украјине близак руском и сугерисала да Будимпешта жели да узме Закарпатје.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари