Le Figaro: Си Ђинпинг жели да стави тачку на век и по светске доминације Запада

ЗАСЕДАЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ КОМИТЕТА КП КИНЕ НЕКИ ИСКОРИСТИЛИ ЗА ДАЛЕКОСЕЖНЕ ЗАКЉУЧКЕ

* Француски лист тврди: „Црвени принц наставља да учвршћује контролу над идеологијом ради градње ауторитарне тврђаве која ће бити у стању да упути изазов Западу. И да стави тачку на три деценије његове политике отворене неодлучности“

* Још упозорава своје: „Син Маовог саборца тежи да уђе у историју Кине као лидер који јој је обезбедио националистички препород и ставио тачку на век и по за Кину понижавајуће западне доминације“

_____________________________________________________________________

        УТИЦАЈНИ француски лист Le Figaro објавио је да је Си Ђинпинг „најауторитарнији кинески лидер од времена Мао Цедуна“.

        После оваквог обележавања уследила је оптужба да у блиској будућости намерава да Кини обезбеди „светско лидерство“.

        Le Figaro не тврди да је то само по себи лоше, али наводи да Си жели да „стави тачку на век и по западне доминације планетом“.

        Наводно је ауторитаран јер настоји да кинеској планетарној доминацији обезбеди „идеолошку подлогу“.

        Француски лист у овом контексту указује да је последње пленарно заседање Централног комитета КП Кине (370 чланова) продемонстрирало његову „уједињеност око Си Ђинпинга“.

        Исти лист наводи да је кинеска државна новинска агенција Xinhua то заседање – одржано након паузе од 20 месеци, у време када кинеска економија посустаје, а демонстранти у Хонгконгу пркосе ауторитету Пекинга - назвала „историјским“.

        Le Figaro не крије да би му више одговарало да се показало да у политичком врху Кине постоји раскоп и да Сијеве позиције слабе. Зато констатује:

        „Црвени принц наставља да учвршћује контролу над идеологијом ради градње ауторитарне тврђаве која ће бити у стању да упути изазов Западу. И да стави тачку на три деценије његове политике отворене неодлучности“.

        Le Figaro процењује да „завршна изјава“ Централног комитета КПК има задатак да – у јеку трвења између Пекинга и Вашингтона - „покрене машину идеолошке борбе против Запада“.

        Према ономе што је објавила Xinhua, врх кинеске партије први пут у једном свом документу „описује предности кинеског система управљања“.

        Француски лист о самом Си Ђинпингу у овом контексту пише:

        „Син Маовог саборца тежи да уђе у историју Кине као лидер који јој је обезбедио националистички препород и ставио тачку на век и по за Кину понижавајуће западне доминације. Зато започиње нову битку за систем вредности. Зато ће појачати контролу над системом образовања како био јаче утицао на формирање националне самосвести младих“.

        Си је недавно оценио и упозорио сународнике да „само социјализам може спасити Кину“.

        Француски спољнополитички експерти рекли су Le Figaro да ће Кина бити у стању да конкурише „западном демократском систему тек 2049.“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари