Le Figaro: Све више европских компанија своје фабрике сели у САД

ГЛАВНИ МАМАЦ СУ СУБВЕНЦИЈЕ КОЈЕ НУДИ АМЕРИЧКИ АНТИИНФЛАЦИОНИ ЗАКОН

* The Wall Street Journal: Европски произвођачи се заиста селе у Сједињене Државе због енергетске кризе. Због повећања цена гаса то највише чине европске хемијске компаније, произвођачи челика и вештачких ђубрива

_____________________________________________________________

       СВЕ више европских производних компанија одлучује да пренесе своје инвестиције из Европске уније (ЕУ) како би започеле пословање у САД.

       Утицајни француски лист Le Figaro уз ово је навео да је за све мамац постао амерички Закон о смањењу инфлације који обезбеђује државне субвенције произвођачима који користе еколошки прихватљиве технологије и послују у САД.

       Лист указује да је то «нова претња конкурентности целокупне европске индустрије, која је у овом тренутку већ озбиљно погођена енергетском кризом». И додаје:

       „Неки то виде као опасност од новог таласа масовне деиндустријализације Европе у интересу Сједињених Држава. Поготово што су САД свом Закону о смањењу инфлације придодали Закон о чиповима којим  субвенционишу индустрију микропроцесора у Сједињеним Државама“.

       Шеф Уније француских предузетника (Медеф) Жофруа Ру де Безие је 8. децембра је рекао да Сједињене Државе имају користи од сукоба у Украјини, пошто су цене гаса и струје у тој земљи и даље стабилне, за разлику од Европе, где цене су, напротив, знатно порасле.

       - Све то озбиљно утиче на конкурентност европских произвођача и даје предност америчком тржишту, упозорио је и затражио да ЕУ предузме мере за подршку бизнису сличне америчком Закону о смањењу инфлације.

       Европски произвођачи се заиста селе у Сједињене Државе због енергетске кризе, објавио је The Wall Street Journal. Навео је да то због повећања цена гаса највише чине европске хемијске компаније, произвођачи челика и вештачких ђубрива.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари