Курди тврде да су одбили турске нападе, Ердоган прети ЕУ са 3,6 милиона избеглица из Сирије

ЦРНИ ОБЛАК НОВОГ РАТА У СИРИЈИ – КАКО СЕ И МОГЛО ОЧЕКИВАТИ – НАДВИЈА СЕ И НАД ЕВРОПОМ

Турски удар на предграђе Теол-ел-Абијада

* У билансу првог дана рата – поред неуспешног турског удара на пригранични град Тел-ел-Абијад – још су: борбе код Тел Рифиата, ел-Баба и Манбиџа са око 10 погинулих и до 30 рањених.

        * У билансу је и америчка претња Дамаску да ће његове снаге које покушају да пређу Еуфрат и умешају се у турско-курдски рат бити бомбардоване

* Анкара жели и да успостави контролу над сиријским нафтним пољима која су последњих година  експлоатисали Курди. А то је већина сиријских извора нафте

_______________________________________________________________________

        НОВИ рат у Сирији – како се и могло очекивати – већ се као црни облак надвија и над Европом.

        Курди су објавили  да су успешно одбили турску копнену офанзиву на североистоку Сирије. На градове Рас-ел-Ајн и Тел-ел-Абијад.

        Анкара тврди да су њене јединице само првог дана рата ликвидирале 109 „курдских терориста“.

        Мавран Камишло, портпарол Сиријских демократских снага које су формирали и наоружали Американци, иззјавио је:

        „Жестоке борбе се настављају. Турске снаге покушавају да уђу у села на граници“.

        Курди предобро знају како је Турска извела своје претходне операције на северу Сирије „Маслинова грана“ и „Штит Еуфрата“ које су се – под паролама борбе против тероризма – претвориле у окупацију и етничка чишћења.

        Овога пута Анкара још жели и да успостави контролу над сиријским нафтним пољима која су последњих година  експлоатисали Курди. А то је већина сиријских извора нафте.

        У билансу првог дана рата – поред неуспешног турског удара на Тел-ел-Абијад – још су: борбе код Тел Рифиата, ел-Баба и Манбиџа са око 10 погинулих до 30 рањених.       

        У билансу је и америчка претња Дамаску да ће његове снаге које покушају да пређу Еуфрат и умешају се у турско-курдски рат бити бомбардоване.

        Иначе, турски председник Реџеп Тајип Ердоган запретио је Европи да ће јој послати 3,6 милиона сиријских избеглица који се налазе у Турској ако европске земље прогласе турску војну интервенцију у Сирији окупацијом.

        „Отворићемо им врата“ - рекао је Ердоган у говору посланицима своје Странке правде и развоја (АК странка).

        Челника Турске наљутила је изјава Европске уније којом је позвала Анкару "да прекине једностране војне акције“:

        „Неприхватљив је било какав покушај демографске промене. ЕУ неће пружити помоћ нити дати подршку у подручјима где се занемарују права локалног становништва“.

        Ердоган је поводом овога додатно поручио Бриселу:

        „Еј, Европска унијо, уразуми се! Не називај нашу операцију `Извор мира` ни инвазијом на Сирију ни окупацијом. Биће боље за све!“

          

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари