Кремљ: Украјина спрема офанзиву на Донбас; Зеленски: Време је за офанзивне акције

ПЕСКОВ: КИЈЕВ КОНЦЕНТРИШЕ ОГРОМНЕ СНАГЕ НА ГРАНИЦИ СА ДОНБАСКИМ РЕПУБЛИКАМА

Украјински војници уверени да ће пушке играти важну

улогу у "враћању окупираних територија"

* Едуард БАСУРИН, званични представник Народне милиције (армије) ДНР: Украјинским командантима свих нивоа наређено да буду на привременим пунктовима. У унутрашњости Украјине су до борбене спремности и бројности доведене механизоване бригаде које се крећу према Донбасу

* Дмитриј ПЕСКОВ, портпарол Владимира Путина: Свако оружје које Украјина последњих дана добија са Запада, било дефанзивно или офанзивно, инспирише „вруће главе” у Кијеву на офанзивну операцију. То не може да не брине Русију. Позивамо НАТО да утиче на Кијев да и не помишља на војно решење

* Председник Украјине Владимир ЗЕЛЕНСКИ: „Наша држава се данас суочава са изузетно опасним претњама. Научили смо да ефикасно обуздавамо спољну агресију и да јој се супротстављамо. Уверен сам да је време да пређемо на офанзивне акције на плану одбране наших националних интереса“

___________________________________________________

         УКРАЈИНСКЕ власти концентришу огромне снаге и ратну технику на граници са самопроглашеним донбаским републикама. То указује да се Кијев спрема за офанзиву, изјавио је Дмитриј Песков, портпарол председника Руске Федерације.

       „У току је концентрација уз линије додира. Природатконцентрације указује  на припремање офанзивне акције. То је већ реална претња“, додао је Песков.

       Према његовим речима, свако оружје које Украјине последњих дана добија са Запада, било дефанзивно или офанзивно, инспирише „вруће главе” у Кијеву наофанзивну операцију. То не може да не брине Русију.

       Путинов портпарол је такође позвао НАТО да утиче на Кијев да и „не помишља на војно решење”.

       Одговарајући на питање новинара о „очекиваном времену почетка украјинске офанзиве“, Песков је рекао да је таква претња „сада већа него раније“.

Зеленски се обраћа врху

украјинске шпијунаже

       Претходно је председник Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин указао да Украјина линији додира примиче и артиљерију и тенкове.

       Едуард Басурин, званични представник Народне милиције (армије) ДНР, навео је да је украјинским „командантима свих нивоа наређено да буду на привременим пунктовима“.

       Према његовим речима, у унутрашњости Украјине су до борбене спремности и бројности доведене механизоване бригаде које се крећу према Донбасу.

       Портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова је 24. децембра изјаила је да се Кијев спрема за насилно решење конфликта у Донбасу.

       Ово је – додуше, не потпуно отворено – потврдио сам председник Украјине Владимир Зеленски.

       На церемонији поводом дана украјинске обавештајне службе, рекао је:

       „Наша држава се данас суочава са изузетно опасним претњама, посебно са претњама суверенитету, територијалном интегритету и јединству. Научили смо да ефикасно обуздавамо спољну агресију и да јој се супротстављамо. Уверен сам да је време да пређемо на офанзивне акције на плану одбране наших националних интереса“.

       Још је додао: „Наши грађани су јединствени у томе да треба да вратимо наше територије и желе мир нашој езависној држави“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари