КГБ умро пре 27 година, али The New York Times њиме опет плаши и Американце и цео Запад

ТВРДИ И ДА ЈЕ ИЗАБРАО ТРАМПА И ДА ПОДРИВА И СМУ ДРЖАВНОСТ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

* Америчким гледаоцима се сугерише да поверују да је све што је лоше у њиховом друштву и на политичкој сцени – искључиво последица кампање дезинформисања коју је КГБ започео 80-их година прошлог века, а која је сада дигнута на међународни ниво

* За дејства приписана КГБ – који са онога света гуши и Вашингтон и светску демократију – смишљен је и застрашујући назив “Операција Инфекција“, а читаоци, гледаоци и политичари се позвају да се боре против руског утицаја у америчком друштву. Још су упозорени да је једини начин да победе „методологију КБГ“ да престану да се њоме служе

* Све би ово могло могло изгледати и невероватним и смешним да и британски новинари и експерти за борбу са руском пропагандом нису у познатим цртаним филмовима „Маша и медвед“ већ отркрили шифровану пропагандистичку кампању. Наиме, лондонски лист Times цитира ову тврдњу експерта за борбу против руског малигног утицаја - професора Бакингемског универзитета Ентони Глиса: „Маша је упорна и има непријатан карактер, али је одлучна. Преузима на себе много шта. Неће бити претеривање ако се каже да се понаша попут Путина“

* Исти британски лист наводи и мишљење некаквог (ано0нимног) естонског експерта који тврди да медвед из тог цртаног има задатак да у свести деце „измени и представу о Русији“

* Аналитичари The New York Times – а и они који раде за најутицајнији амерички аналитички центар RAND Corporation – предлажу да се САД угледају на своје колоније и да „преузму искуства балтичких земаља и Украјине“ јер су оне тобоже постигле неке невиђене успехе у борби против „руске пропаганде“

_____________________________________________________________________________

         Пише: Иван ДАНИЛОВ, аутор блога Crimson Alter

         СИМБОЛ „квалитетне америчке штампе“ – преутицајни The New York Times – објавио је филм у три епизоде у којем открива страшну тајну.

         У најкраћем: КГБ, упркос томе што не постоји већ много година, успешно подрива државност Сједињених Држава. И више од тога: исти лист тврди да је мешање Русије у изборе председника САД 2016-те било толико ефикасно да се Американци „све до данас служе руском инструкцијом за борбу једних са другима да то и не подозревају“.

         А саме изборе – на којима је Доналд Трампа дошао на власт – наводно нису ништа друго до „кулминација кампање цепања Запада на комаде коју Москва води деценијама“.

         Америчким гледаоцима се сугерише да поверују да је све што је лоше у њиховом друштву и на политичкој сцени – искључиво последица кампање дезинформисања коју је КГБ започео 80-их година прошлог века, а која је сада дигнута на међународни ниво.

         За дејства приписана КГБ – који са онога света гуши и Вашингтон и светску демократију – смислили су застрашујући назив“Операција Инфекција“, а читаоце и политичаре су позвали да се боре против руског утицаја у америчком друштву.

         Још су их упозорили да је једини начин да победе „методологију КБГ“ да престану да се њоме служе.

         У  њој самој виде „совјетску методологију“.

         Главни „сведок оптужбе“ је Ладислав Битман, који је представљен као зналац метода који КГБ  користи против западних демократија и нарочито – против САД.

         Проблем The New York Times је у томе што мистер Битман ни једног дана није радио у КГБ. Он је бивши сарадник чехословачких тајних служби који је после познатих догађаја из 1968-ме побегао на Запад. Јер, како је чехословачки пребег могао имати детаљне податке о методима КГБ за операције против САД у 80-им годинама?

         Новинаре The New York Times ово питање уопште не мучи. Вероватно рачунају да не мучи ни њихове читаоце.

         Они задатак доказивања да је савремени амерички политички дискурс фактички написан у информационим лабораторијама КГБ, решавају указивањем на „седам заповеди за извођење КГБ-дезинформација“ које су повезали са Трамповом изборном кампањом.

         „Заповеди КГБ“ у суштини пресликавају схему која је добро знана сваком пропагандисти, независно од образовања и земље у којој живи. А у овоме је: лаж мора бити велика, лаж мора користити већ постојећу пукотину у друштву, лаж мора садржавати макар зрно истине, лаж се мора ширити каналима који нису повезани са њеним наручиоцем.

         Све би ово могло могло изгледати и невероватним и смешним да и британски новинари и експерти за борбу са руском пропагандом нису у познатим цртаним филмовима „Маша и медвед“ већ отркрили шифровану пропагандистичку кампању.

         Наиме, лондонски лист Times цитирао је ову тврдњу експерта за борбу против руског малигног утицаја - професора Бакингемског универзитета Ентони Глиса:

         „Маша је упорна и има непријатан карактер, али је одлучна. Преузима на себе много шта. Неће бити претеривање ако се каже да се понаша попут Путина“.

         Исти британски лист наводи и мишљење некаквог (анонимног) естонског експерта који тврди да медвед из тог цртаног има задатак да у свести деце „измени и представу о Русији“.

         Сада се „руска пропаганда“ склепана по калупима КГБ нашим западним опонентима привиђа свуда и у свему: од конспиролошких теорија повезаних са појавом сиде и педофилских скандала у Демократској партији САД па до чланака у којима се критикују Џорџ Сорош или Хилари Клинтон.

         Још су смешнија (или страшнија) решења која тамошњи експерти предлажу ради заштите од те свеприсутне пропаганде.

         Аналитичари The New York Times – а и они који раде за најутицајнији амерички аналитички центар RAND Corporation – предлажу да се САД угледају на своје колоније и да „преузму искуства балтичких земаља и Украјине“ јер су оне тобоже постигле неке невиђене успехе у борби против „руске пропаганде“.

         У филму "Операција Инфекција" глас иза кадра одушевљено предочава гледаоцима да у једној од балтичких земаља не гледају забане емисије и ријалити-програме већ програме који „раскринкавају руску пропаганду“, а да Украјинареализује специјалне пројекте „посвећене анализи руских лажних новости“.

         Ипак постоји нека виша правда: амерички аналитичари, који су радили у три балтичке земље и у Украјини, сада, ево,против својих грађана - у оквирима унутарполитичке борбе у САД – користе тамошње шеме и навике које су у њима стекли.

         Лишавају их права и слобода, све уз дреку о неопходности борбе против Русије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари