Јуни може одредити смер и карактер односа између Москве и Вашингтона

ТРАМП И ПУТИН ЋЕ ПРЕГОВАРАТИ У ЈАПАНУ, ЊИХОВИ ЕМИСАРИ – БОЛТОН И ПАТРУШЕВ – У ЈЕРУСАЛИМУ

* Експерти претпостављају да ће амерички лидер – који коначно има колико-толико слободне руке – тражити помоћ Русије поводом Ирана и израелско-палестинског конфликта

* Болтон ће Патрушеву представити Трампов план за израелско-палестински конфликт. Кључно у том плану је питање Јерусалима, а Трамп планира његову поделу која би Палестинцима оставила само арапска предграђа, Стари град био издвојен у посебну структуру под заједничком управом и међународним надзором. У Москви, међутим, сматрају да је потребан план Трамп-Путин

_____________________________________________________________________

         Пише: Петар АКОПОВ

         ЈУНИ ће за руско-америчке односе бити месец важних преговора.

          Поред већ најављеног сусрета Трампа и Путина у време самита G-20 у Јапану срешће се и њихови специјални представници – Џон Болтон и Николај Патрушев, секретар Савета безбедности РФ, а њима ће то бити већ трећи сусрет за последњих 10 месеци.

         Њих двојица преговараће у Јерусалиму. У присуству израелског колеге Меира Бен-Шабата.

         Трамп и Путин ће у Осаки имати на располагању два дана – 28. и(ли) 29. јуна.

         На претходном самиту G-20 – иако је већ све било припремљено – није дошло до њиховог правог разговора јер је Трамп у последњем моменту отказао оно што је било припремљено јер је страховао да ће се у земљи суочити са оптужбама у чијем епицентру ће бити „руске везе“. Међутим, сада се ситуација изменила.

         Руке му је развезало то што специјални тужилац, Роберт Милер, није успео ништа да му докаже.

         Сада на први план излази Иран око којег ће се ствари разјашњавати до почетка јула.

         Хоће ли Техеран заиста одустати од дела својих обавеза из `атомске нагодбе`'Хоће ли САД заиста увести санкције против оних који тргују са Ираном, у првом реду против ЕУ?

         Москва на све начине одвраћа Вашингтон од ескалације поводом Ирана. Зато је реално претпоставити да ће Патрушев Болтону поново изложити све ризике даље појачавања притиска на Техеран.

         Сама Русија неће правити уступке поводом Ирана.   

         Неће  унапред подржати ни Трампов план за израелско-палестински конфликт.

         Кључно у том плану је питање Јерусалима, а Трамп планира његову поделу која би Палестинцима оставила само арапска предграђа, Стари град био издвојен у посебну структуру под заједничком управом и међународним надзором.

         За коначно решење у данашњим приликама је потребан план Трамоп-Путин, а он је тренутно немогућ не само због специјалних веза између САД  и Израела.

          (сажетак текста)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари