Из САД због С-400 прете Ердогану санкцијама и истеривањем из НАТО

ТУРСКИ ЛИДЕР ПОНОВО УПОЗОРЕН: РУСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМИ И F-35 НЕ МОГУ ЗАЈЕДНО

* У улози јастреба је демократа-јастреб сенатор Боб МЕНЕНДЕС који је Конгресу САД поднео нацрт  „Закона о сарадњи у области безбедности и енергетике у Источном Медитерану“ и поручио Анкари: „Ако се С-400 појаве у Турској – санкције ће бити неизбежно уведене у складу са законом супротстављању противницима САД помоћу санкција чији сам такође био иницијатор. Системи С-400 су неспојиви са архитектуром НАТО“

____________________________________________________________________

         АКО Турска реално набави руске зенитне ракетне ПВО-системе С-400 - Вашингтон може против ње може увести „ограничавајуће мере“.

          Ово је јавно рекао утицајни амерички сенатор-демократа Боб Менендес који је Конгресу САД  поднео нацрт Закона о сарадњи у области безбедности и енергетике у Источном Медитерану“.

         Једна од главних тачака у његовој законској иницијативи најдиректније предвиђа забрану испоруке Анкари борбених авиона F-35 ако власт Реџепа Тајипа Ердогана не одустане од С-400.

         Менендес је поводом своје законодвавне иницијативе и претње додатно рекао:

         „Уколико председник Ердоган остане упоран и заиста купи ПВО и противракетне системе С-400, то јест – ако се рњално појаве у Турској, та земља ће се суочити са санкцијама САД. Биће неизбежно уведене у складу са законом супротстављању противницима САД  помоћу санкција чији сам такође био иницијатор. Системи С-400 су неспојиви са архитектуром НАТО. Ми не желимо да се они појаве у Турској и зато смо јој предложили друге варијанте.“

         Менендес је још додао, ваљда да био био још јаснији:

         „Никада F-35 неће бити поред С-400. То се никада неће догодити. Поводом овога су сагласне обе партије у Конгресу САД“.

         Овај амерички милитариста фактички уопште не крије да не говори само у своје име. Утолико је значајније што је себи дозволио и ово или-или намењено Ердогану:

         „Турска мора дефинитивно изабрати: или ће остати савезник НАТО или ће се од алијансе удаљити“.

         Анкара је у марту потврдила намеру да купи руске системе С-400, упркос све јачим притисцима из Вашингтона.

         Уследило је саопштење да САД `привремено обустављају` сарадњу са Турском поводом F-35.

         Уз упозорење које је изговорио и Менендес: не могу заједно  С-400 и F-35.

         Анкара није објавила да одустаје од С-400, али јесте – да не одустаје од учешћа у програму производње F-35 по којем треба да укупно добије око сто тих авиона пете генерације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари