Иванов предочио и Могерини да је против „Северне Македоније“

У СКОПСКОЈ ТУРСКОЈ СТАРОЈ ЧАРШИЈИ ЊОЈ – ТОБОЖЕ СПОНТАНО – ПОКЛОНИЛИ БРОШ У ВИДУ ЛЕПТИРА

* „Стратешки циљ Републике Македоније је улазак у Европску унију и NATO, али то не сме бити оправдање за лош договор који отвара много више питања него што их затвара. Стратешки циљеви не смеју бити оправдање за злоупотребу државних интереса и интереса македонског народа“

____________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Македоније Ђорђе Иванов рекао је Федерики Могерини да не прихвата  договор који су о промени имена његове земље постигле владе Зорана Заева и Алексиса Ципраса.

         Могерини је 13. септембра стигла у Скопље истим авионом са Заевом из Страсбура.

         Са Ивановом је разговарала у потпуно „затвореном режиму“. Кабинет македонског председника потом је овако пренео његову позицију:   

         „Стратешки циљ Републике Македоније је улазак у Европску унију и NATO, али то не сме бити оправдање за лош договор који отвара много више питања него што их затвара. Стратешки циљеви не смеју бити оправдање за злоупотребу државних интереса и интереса македонског народа“.

         У Македонији ће 30. септембра бити одржан референдум о новом имену државе која треба да се зове Северна Македонија. Зато су у Скопљу у исто време када и Могерини боравили помоћник државног секретара САД Вес Мичел и шеф дипломатије Албаније Дитмир Бушати. А  дан раније – министар спољних послова Холандије Стеф Блок и Хашим Тачи.       

         Пре њих и Јенс Столтенберг, амерички сенатор Рон Џонсон и Ангела Меркел.

         Могерини се, иначе, прошетала Старом чаршијом у центру Скопља, где је – тобоже неочекивано - од једног златара добила филигрански брош у облику лептира.

         Могерини је прихватила поклон и одмах брош закачила на ревер белог костима који је носила.


         Грађани и дућанџије у старој турској чаршији су се поздрављали и фотографисали с Федериком Могерини, а власници дућана су је позивали на чај и баклаву.

         После шетње, Могерини је – као и сви са Запада који последњих дана воле Македонију и Македонце - на конференцији за новинаре позвала грађане те земље да изађу и гласају на референдум 30. септембра зато што се одлучује о будућности државе.

         "Када изађете на гласање 30. септембра, запамтите да ви држите кључ ваше будућности. Немојте да ћутите, кључеви су код вас и немојте да пропустите ову могућност јер се ради о вашој будућности", рекла је Могерини и додала да врата ЕУ остају отворена за Македонију.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари