Иран одбацио Макронов позив да се преговара о новом „атомском споразуму“

ТЕХЕРАН: И САМО ПРОШИРИВАЊЕ ПОСТОЈЕЋЕГ СПОРАЗУМА ЗНАЧИЛО БИ ЊЕГОВУ ПРОПАСТ

          ИРАН је одбацио могућност нових преговора о свом нуклеарном програму, а са таквом иницијативом је иступио  француски председник Емануел Макрон.

         У Техерану је оцењено да би проширивање постојећег споразума из 2015. значило његову пропаст.

         Макрон је током јучерашњег састанка са председником САД Доналдом Трампом рекао да би "требало отворити нове преговоре" са Техераном да би се обезбедио "мир у региону".

         "Желимо да будемо сигурни да они (Иран) не дођу у посед нуклеарног оружја", рекао је француски лидер и додао да "инструмент за то постоји до 2025", када истиче споразум који су у Бечу потписали Иран и шест светских сила.

         Техеран је прихватио да ограничи свој нуклеарни програм и обавеже се да никад неће тежити да направи атомску бомбу у замену за укидање економских санкција.

         САД су се унилатерално повукле из тог споразума у мају 2018.

         Емануел Макрон већ дуже време покушава да прогура идеју новог споразума који би проширио постојећи и укључивао ограничења за ирански ракетни програм.

         "Покретање питања која не спадају под нуклеарни споразум не доприноси очувању нуклеарног споразума већ ће, напротив, повећати неповерење потписница", рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Абас Мусави.

         Према његовим речима, европске земље потписнице, Француска, Немачка и Велика Британија, "нису способне да испуне своје обавезе".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари