И Стејт департман оптужио Кинезе који студирају у САД да се баве шпијунажом

НАУЕРТ ЈЕ ДОНЕКЛЕ УБЛАЖИЛА ТРАМПОВУ ТВРДЊУ, АЛИ ЈУ ЈЕ УЧИНИЛА ЗВАНИЧНОМ

         ВАШИНГТОН је поново осумњичио Кинезе који студирају у САД за крађу америчке интелектуалне својине.

         Прво је то учинио шеф државе Доналд Трамп, а сада и портпаролка Стејт департмана Хедер Науерт.

         Наравно, с обзириом на функцију, није могла говорити у своје име, а рекла је и ово:

         „Мноштво младих Кинеза се школује код нас. То омогућавају везе које имамо са владом Кине. Међутим, у влади САД постоје зазирања да неки од њих не долазе у Сједињене Државе само због учења, да могу долазити у посед наших технологија и отпремати их у своју земљу из разлога који изазивају забринутост у администрацији САД“.

         Дан раније је електронска верзија листа Politico објавила да је Доналд Трамп – за време вечере коју је приредио пробраним крупним бизнисменима – Кинезе који студирају у САД назвао „шпијунима“.

         Председник САД фактички је све кинеске студенте означио као шпијуне и потенцијалне шпијуне. Притом се није трудио да их дели да „неке“ и остале. На мањину и већину...

         Науерт је рекла да тај текст није прочитала и да зато не може да га подробније коментарише.   Упркос томе, донекле је кориговала и ублажила Трампову тврдњу.

         Али, а то је најважније, није ни покушала да опозове главно. Није рекла ништа у стилу: студенти из Кине су само студенти, међу њима нема никога ко се бави оним о чему је наш председник говорио...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари