Хоће ли доћи до трговинског рата Бајденове Америке и америчке Европске уније?

ТРАМП ЈЕ ТВРДИО ДА СУ ТРГОВИНСКИ РАТОВИ ДОБРИ И ДА ИХ ЈЕ ЛАКО ДОБИТИ

Прошло време парадирања - Еменуел

Макрон окупио босове индустрије ЕУ

* У САД усвојен закон који купцима електричних аутомобила даје попуст од 7,5 хиљада долара ако је аутомобил склопљен на територији САД и ако његове батерије садрже 40% локално произведених минерала

* Да би се(од)бранила, ЕУ припрема жалбе Светској трговинској организацији (СТО) и ради на сопственим пакетима субвенција. Немачка се спрема да издвоји 200 милијарди евра за обештећење индустријских и резиденцијалних потрошача гаса, а Француска – са 100 милијарди евра

* Европска унија засад безуспешно покушава да се договори са Сједињеним Државама да и европске компаније буду укључене у систем америчких антикризних привилегија

________________________________________________________

       ЏО Бајден је америчку инфлацију на почетку  руске војне операције у Украјини називао „Путиновом“.

       У јуну је већ почео да говори да је инфлација „проклетство Америке“, а онда је схватио да му оптуживање Русије и Путина неће ништа донети. Ни променити.

       Већ у августу је кроз Представнички (доњи) дом Конгреса САД `прогурао` законско решење за оживљавање америчке привреде.

       Према том закону, почев од 1. јануара 2023-ће, 430 милијарди долара биће усмерено у здравствену заштиту и субвенције онима који развијају зелене технологије и смањују инфлацију. Од тога, више од 370 милијарди долара отићи ће на подршку „чистој енергији“ и за „реализацију климатских циљева“.

"Реноов" Мега са електро-мотором

       Према том закону, купац електричног аутомобила у Сједињеним Државама добиће попуст од 7,5 хиљада долара ако се аутомобил склапа на територији САД и ако његове батерије садрже 40% локално произведених минерала.

       Поред тога, страним компанијама које се преселе у Сједињене Државе биће обезбеђене енергетске погодности.

       Не изненађује што су у Европи ови потези САД названи нелојалном конкуренцијом и претњом европској индустрији.

       Најмање девет тачака закона крши правила међународне трговине и директно угрожава електричне аутомобиле Volkswagen и Renault.

       Како је навео Politico, због тога ће компанијама постати исплативо да пренесу производњу из ЕУ у Сједињене Државе, а купцима - да купују америчка, а не европска електрична возила.

       Фаранцуски председник Емануел Макрон је у Јелисејској палати приредио гала пријем за босове индустрије ЕУ.

       Да би се(од)бранила, ЕУ припрема жалбе Светској трговинској организацији (СТО) и ради на сопственом пакету субвенција.

       Немачка се спрема да издвоји 200 милијарди евра за обештећење индустријских и резиденцијалних потрошача гаса, а Француска – са 100 милијарди евра.

       Истовремено, Европска унија безуспешно покушава да се договори са Сједињеним Државама да и европске компаније буду укључене у систем америчких привилегија.

       „Ако ова препирка сада измакне контроли, то ће довести до трговинског рата који ће престрашити Европљане који имају осећај да су под опсадом“, процењује Politico.

       Спорови пред СТО могу се решавати годинама, без обзира на хитност питања и могуће размере последица.      

       Ово уопште није први сукоб два западна партнера.

       Најбучнији у новом веку био је спор између Боинга и Ербаса, који траје од 2004. године. Обе стране су једна другу оптуживале за кршење правила СТО и узимање јефтиних кредита од више милијарди долара. Последице овог спора биле су огромне извозне дажбине на америчку робу у Европи и европску робу у Сједињеним Државама. На пример, администрација Доналда Трампа је 2018. године увела царине од 25 одсто на челик и 10 одсто на алуминијум. Контрирајући, Европска унија је увела царине од 25% на америчку робу.

       Високе дажбине су морале да се плаћају за шкотски виски, француске сиреве, маслиново уље и чувене америчке мотоцикле „Харлеј Дејвидсон“. Конфликт је решен тек 2021. године.

       Трамп је на свом Твитер налогу тада написао: „Трговински ратови су добри и лако их је добити“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари