Handelsblatt: Америка и Кина су титани чији судар може бити катастрофа за ЕУ

„НИШТА СЕ НЕЋЕ ПОБОЉШАТИ НИ АКО ТРАМП ИЗГУБИ ИЗБОРЕ – СВИ У САД СУ ЗАОШТАР КУРС ПРЕМА КИНИ“

* Утицајни немачки лист упозорава: „Разлог за све већи сукоб између Кине и Сједињених Држава је, између осталог, раст кинеског самопоуздања и радикална промена у спољној политици Пекинга. Ново понашање Кине на светској сцени може имати катастрофалне последице за Европу“

______________________________________________________________________

        РЕНОМИРАНИ немачки лист Handelsblatt објавио је сопствену процену да Европу угрожава америчко-кинеска конфронтација која се појачава и шири на све нове области.

        Са директним упозорењем: „Сукоб двају титана прети Европи катастрофалним последицама јер се нашла између две ватре“.

        Handelsblatt своје читаоце подсећа да Доналд Трамп већ оптужује Кину и да је „деценијама пљачкала Сједињене Државе као нико други“. Такође: да не поштује аутономију Хонгконга.

        Исти лист указује да је кинески бизнис забринут због ескалације напетости у америчко-кинеским односима и да се шеф Привредне коморе ЕУ у Кини, Јорг Вутке, боји да би се у блиској будућности ситуација могла још више погоршати.

        Тим пре што је Пекинг почетком минуле недеље наложио државним предузећима да престану са куповином америчких пољопривредних производа.

        Handelsblatt цитира и ове речи шефа асоцијације немачке индустрије Јоахима Ланга: „Спор између САД и Кине компликује ионако тешку ситуацију у светској трговини.  То посебно погађа немачку економију. Европске компаније су погођене и технолошким сукобом између САД и Кине око Хуавеја. Вашингтон позива своје савезнике да одустану од кинеске технологије“.

        Handelsblatt посебно наглашава: „Разлог за све већи сукоб између Кине и Сједињених Држава је, између осталог, раст кинеског самопоуздања и радикална промена у спољној политици Пекинга. Ново понашање Кине на светској сцени може имати катастрофалне последице за Европу“.

        „ Мало је вероватно – закључује немачки лист - да би се ситуација могла променити ако Трамп изгуби изборе. За разлику од других Трампових одлука, његов оштар курс према Кини готово нико (у САД) не доводи у питање“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари