Хан: Зашто би Вучић преговарао са Косовом кад ЕУ не отвара врата Албанији и С. Македонији?

ОДЛАЗЕЋИ КОМЕСАР ЕУ ТВРДИ ДА МУ ЈЕ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ РЕКАО: ЗАШТО БИХ САДА БИО МОТИВИСАН?

* Јоханес ХАН: Србија заостаје и не напредује у усклађивању своје спољне и безбедносне политике с Бриселом. Прошлог месеца Београд се придружио Евроазијској економској унији, економској групацији под руским вођством

__________________________________________________________________

        ОДЛАЗЕЋИ европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да председнику Србије Александру Вучићу није јасно зашто би био мотивисан да уђе у преговоре са Косовом, након одлуке ЕУ да не отвори преговоре о чланству са Северном Македонијом и Албанијом.

        У интервјуу за Фајненшел тајмс Хан је открио да му је Вучић то рекао мало након одлуке о блокади приступих преговора са Тираном и Скопље.

        „Таква осећања су ударац за ЕУ која је провела готово читаву деценију у покушајима да посредује у разговрима Београда и Приштине", рекао је Хан.

        Он је напоменуо да је ЕУ од 2015. уложила готово милијарду евра у регион кроз фондове за међусобно повезивање и да је међурегионална трговина порасла 20 одсто. Такође је похвалио план за укидање накнада за роминг за кориснике мобилних телефона у региону до 2021, по моделу ЕУ.

        "Састанци челника свих шест земаља постали су уобичајена ствар", додао је Хан који је поздравио и иницијативу за укидање нецаринских баријера у трговини коју су покренули лидери Северне Македоније, Албаније и Србије.

        ФТ подсећа да је Вучић недавно рекао за тај лист да ће се усредсредити на побољшање регионалних веза након неуспеха ЕУ да отвори приступне преговоре са Скопљем и Тираном, али посматрачи су забринути да ће истински напредак изостати без кредибилитета ЕУ за решавање горких билатералних питања попут спора Србије и Косова.

        БиХ, која је и даље заглављена и стагнира због немогућности да формриа владу више од годину дана након избора, такође су потребне кључне реформе, а Србија "заостаје и не напредује" у усклађивању своје спољне и безбедносне политике с Бриселом, рекао је Хан, додајући да се прошлог месеца Београд придружио Евроазијској економској унији, економској групацији под руским вођством.

        ФТ наводи да поједини стручњаци за балканску политику сматрају да Западном Балкану треба дати прилику за ближе везе са ЕУ чак и без придруживања као што је приступ јединственом тржишту блока с идејом да би то значило бољу припремљеност држава за евентуално чланство.

        Хан је међутим рекао да иако подржава дубље регионално ангажовање одбацује предлоге за било шта мање од пуноправног чланства у ЕУ за све земље Западног Балкана.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари