Хаг: Малезијски путнички авион изнад Донбаса 2014. оборили они који су гађали украјински војни

ХОЛАНДСКИ СУД НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ ОСУДИО ДВА РУСА И ЈЕДНОГ УКРАЈИНЦА

* Окружни суд у Хагу прогласио кривим руске држављане Игора Гиркина и Сергеја Дубинског, као и Украјинца Леонида Харченка. Обавезао их да породицама 298 погинулих исплате минимум 16 милиона евра

* Исти холандски суд пресудио да је „кобни пројектил наводно испаљен из околине насеља Первомајское, које је у то време контролисала војска ДНР. Током целог процеса је игнорисао све факте и доказе који би га онемогућили да донесе пресуду коју је донео. Поред осталог, доказе произвођача система „Бук“ да је ракета испаљена са тачке која се налази 3 и по километра јужно од села Зарошћенское које је било под контролом украјинске војске

__________________________________________________________

       OКРУЖИ суд у Хагу пресудио је да је мета ракете „Бук“ којом је оборен малезијски путнички авион (ознака лета: МХ17) над Донбасом био украјински војни авион, објавио је председавајући судија Хенрик Стејнхејс.

       Објављујући пресуду, Стејнхејс је рекао да је „кобни пројектил“ испаљен са намером да се обори војни авион.

       Одмах је, међутим, нагласио да та грешка не умањује намеру и предумишљај.

       У том контексту је навео да оптужени нису имали борбени имунитет, што значи да нису имали право да испаљују пројектил ни на једну летелицу.

       Претходно је Окружни суд у Хагу прогласио руске држављане Игора Гиркина и Сергеја Дубинског, као и Украјинца Леонида Харченка, кривим за обарање малезијског авиона 2014. године и погибију 298 његових путника.

       Осудио их је на доживотни затвор и обавезао да породицама погинулих исплате минимум 16 милиона евра.

       Исти холандски суд је пресудио да је пројектил наводно испаљен из околине насеља Первомајское, које је у то време контролисала војска ДНР.

         Током целог процеса је игнорисао све факте и доказе који би га онемогућили да донесе пресуду коју је донео. Поред осталог, доказе произвођача система „Бук“ да је „кобна ракета“ испаљена са тачке која се налази 3 и по километра јужно од села Зарошћенское које је било под контролом украјинске војске.

       Холандски суд се једино није усудио да Русију као државу доведе у везу са обарањем малезијског Боинга.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари