Галактерос: Уследиће ново прекрајање света и – нова Јалта

„ЖИВОТНО ЈЕ ДА СЕ ПРЕСТАНЕ ВЕРОВАТИ У ХИМЕРУ ЕВРОПСКОГ И ЗАПАДНОГ МОРАЛНОГ АУТОРИТЕТА“

* Експерт за геополитику Каролин ГАЛАКТЕРОС: Европска унија треба да се зближи са Русијом. То је ЕУ неопходно јер прекрајање света постаје све реалније, поготово због моралне и политичке дискредитације Сједињених Држава која играче из другог плана присиљава да – ради властитог преживљавања – сва јаја више не стављају у једну корпу

______________________________________________________________

        ЕКСПЕРТ за геополитику Каролин Галактерос оценила је да ће у свету ускоро доћи до „великог препакивања“.

        По њеној процени, главни актери биће Европа и Азија, а нова линија поделе преместиће се далеко иза Урала.

        У свом најновијем тексту, указала је: „Док ово пишем, у великим међународним пословима царује чудно спокојство. То је узбуђујућа тишина налик на ону која настане пред олују у планинама или цунами на мору“

        Галактерос је оценила да Европска унија треба да се зближи са Русијом:

        „То је ЕУ неопходно јер прекрајање света постаје све реалније, поготово због моралне и политичке дискредитације Сједињених Држава која играче из другог плана присиљава да – ради властитог преживљавања – сва јаја више не стављају у једну корпу“.

        Галактерос је убеђења на и тренутни распоред политичких снага у свету показује ниво питања која ће морати да се решавају на „новој Јалтинској конференцији“:

        „Гвоздена завеса ће се током новог прекрајања света преместити ка Уралу - на Далеки Исток Европе. То премештање ће Русију присилити да уђе у европски лагер“.

        Галактерос се у тексту бави „борбом Москве и Пекинга за утицај у Централној Азији“ и тврди да се та борба појачава јер транспортни системи које предлаже Кина могу те земље учинити зависним од Пекинга.

        Она упозорава да међународним односима прети „закон џунгле“  и да се то може избећи ако велики регионални играчи и савези створе оптималне услове за заједничко постојање. И додаје:

        „Животно је неопходно да се престане веровати у химеру западног, или бар европског, моралног ауторитета. Јер, тај ауторитет се већ разбио на парампарчад и разлетео на све стране“.

        Галактерос је оценила да криза у Персијском заливу све више повећава јаз између Русије, Ирана и Турске, с једне, и САД, Саудијске Арабије и Израела, с друге стране.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари