Frankfurter Allgemeine: Oдноси Европске уније и Америке леже у руинама

ЗА ФОРМИРАЊЕ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА СЕ БОРЕ САД, КИНА И РУСИЈА, А ЕУ НЕМА ЧИМЕ ДА ПАРИРА

* „На промене у светској политици не утиче само девиза `Америка пре свега`, него и девизе `Кина пре свега` и `Русија пре свега`. Европска унија нема томе шта да супротстави. Јака страна Кине је економска моћ. Јака сртрана Русије је војна моћ, а Америка обема прети и једним и дртугим. Европске земље нису у стању ни да своју територију штите сопственим снагама, поготово не да бране трговинске путеве и да на нуклеарном плану обуздавају могуће противнике“

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе, Русија и Кина међусобно конкуришу за утицај на формирање новог светског поретка, а Европска унија нема чиме да им парира – оценио је професор Келнског универзитета Томас Егер.

         У ауторском тексту написаном за Frankfurter Allgemeine, Егер констатује да „трансатлантски односи леже у руинама“.

         До тога је, по његовом мишљењу, довео развој унутарполитичке ситуације у САД и Европи, али је главни узрочник – разлом у досадашњем светском поретку.

         Егер указује: „Америка је почела да се другачије понаша у светској политици, а државе чланице ЕУ изгубиле су све оријентире и плутају од једне опасности до друге“.      

         Немачки професор је убеђен да ЕУ мора себи – за почетак – признати како реално ствари стоје:

         „На промене у светској политици не утиче само девиза `Америка пре свега`, него и девизе `Кина пре свега` и `Русија пре свега`. Европска унија нема томе шта да супротстави. Јака страна Кине је економска моћ. Јака сртрана Русије је војна моћ, а Америка обема прети и једним и дртугим. Европске земље нису у стању ни да своју територију штите сопственим снагама, поготово не да бране трговинске путеве и да на нуклеарном плану обуздавају могуће противнике“.

         Егер позива лидере ЕУ да ојачају везе са САД и да формирају нове трансатлантске односекоји ће бити конкурентни у борби за нови светски поредак.

         Он је уверен да ЕУ не може сачувати своју безбедност и благостање ако буде против Америке.

         Он Кину и Русију сматра „ауторитарним суперсилама“ и тврди да је све мање времена да им се засмета да формирају свој светски поредак.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари