Француска предложила да се у ЕУ не улази преко „отварања поглавља“ него - фазно

ПАРИЗ ТРАЖИ ДА ЈЕДНОМ ЗАПОЧЕТА ПРОЦЕДУРА ПРИСТУПАЊА МОЖЕ БИТИ И СУСПЕНДОВАНА

* „Једном када се преговори отворе, процес интеграције се више не би заснивао на отварању великог броја тематских поглавља, већ на неколико узастопних фаза, које би формирале кохерентне блокове политика и шему коју је ЕУ успоставила, узимајући у обзир специфичне карактеристике сваког кандидата

* У документу назначено да би "крајњи циљ био пуно и потпуно приступање" ЕУ, али да би целокупан процес придруживања требало да буде "постепенији и подстицајнији"

* Француска предвиђа додатну финансијску помоћ у претприступном процесу за Западни Балкан, што подразумева и приступ структуралним фондовима који су сада резервисани само за земље чланице ЕУ

_______________________________________________________________________

        ФРАНЦУСКА је чланицама ЕУ послала неформални документ у којем се тражи "обновљени приступ" у процесу проширења према земљама Западног Балкана, сазнаје РСЕ.

        Од Европске комисије (ЕК) Француска тражи да до јануара 2020. године објави нову методологију у приступном процесу која би била примењивана приликом отварања приступних преговора с кандидатима за чланство у Унији.

        "Једном када се преговори отворе, процес интеграције се више не би заснивао на отварању великог броја тематских поглавља, већ на неколико узастопних фаза, које би формирале кохерентне блокове политика и шему коју је ЕУ успоставила, узимајући у обзир специфичне карактеристике сваког кандидата, где је то прикладно", стоји у документу.

        Владавина права и основна права остали би, према француском предлогу, интегрални захтев од тренутка отварања преговора и били би такви у свим областима током процеса.

        Предвиђа се да би прелазак из једне фазе у другу био детаљно изложен, а углавном би се заснивао на "сталном, неповратном напретку у области владавине права".

        Земље кандидати морале би да прилагоде институционалне и административне способности потреби ефикасног учешћа у различитим политикама. О коначном приступању било би одлучено на основу испуњавања опипљивих циљева економске и социјалне конвергенције.

        У документу стоји да би "крајњи циљ био пуно и потпуно приступање" али да би целокупан процес придруживања требало да буде "постепенији и подстицајнији".

        Француска предвиђа и додатну финансијску помоћ у претприступном процесу за Западни Балкан, што подразумева веће претприступне инструменте, али и приступ структуралним фондовима који су сада резервисани само за земље чланице ЕУ.

        Кључни предлог Париза тиче се усвајања принципа реверзибилности, јер се сматра да би то обезбедило кредибилитет и подстицајну природу процеса.

        Париз сматра да је тај принцип потребан за решавање ситуација у којима држава кандидат делимично или уопште не испуњава одређене критеријуме, или престаје да испуњава преузете обавезе.

        У том случају, према француском документу, одговор ЕУ био би постепен и пропорционалан величини и озбиљности пропуста, а кретао би се од обуставе финансијске помоћи па до опште суспензије, у случају да су доведене у питање основне вредности Европске уније.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари