Ерик Денесе: САД умиру и вуку друге западне земље у неизбежну смрт

БИВШИ ВИСОКОРАНГИРАНИ ФРАНЦУСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: ЗА КРИЗУ ОКО УКРАЈИНЕ КРИВ ЈЕ ЗАПАД

Ерик Денесе

* „Вашингтон Сада покушава да што више одгурне Европу од Русије и оштети економске ресурсе Москве. Али, све упућује на то да се Запад, предвођен Сједињеним Државама, приближава геополитичком самоубиству“

_________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе умиру и вуку друге западне земље у неизбежну смрт, Ерик Денесе, доктор политичких наука и бивши високи званичник француске обавештајне службе.

       Коментаришући ситуацију око Украјине, он је рекао да су за ту кризу од самог почетка криве западне земље које су дозволиле да се силом свргне демократски изабрани председник Виктор Јанукович:      „Запад је охрабрио и подржао тај државни удар, кршећи вредности и правила за која се сам залаже широм света. Тада је режим који је 2014-те успостављен у Кијеву одмах почео да тлачи рускоговореће становништво Донбаса, на шта су Американци и Европљани затварали очи“.

       Денесе је све ово рекао у интервјуу за Atlantico и указао:

       „Све указује на то да је атлантистичка русофобија постала незаобилазан начин живота за САД и НАТО, а Запад притом само повећава тензије. На пример, Вашингтон никада не би олако схватио редовне летове руских авиона испред обала Сједињених Држава или распоређивање руских трупа у Мексику, а све супротно раде са Украјином“.

       Денесе процењује да је чврста позиција Русије по украјинском питању приморала Американце и НАТО да се врате за преговарачки сто:

       „Изгледа да су са закашњењем схватили да не могу да натерају Москву да одступи и да ће бити одговорни за сукоб из којег не могу изаћи као победници!“

       Вашингтон, по његовом мишљењу, сада покушава да што више одгурне Европу од Русије и оштети економске ресурсе Москве.

       Као пример таквог деловања наводи ситуацију око гасовода Северни ток 2.

       Денесе је уверен да САД чине све што је у њиховој моћи да Европљане држе под својим утицајем и спрече свако неслагање унутар западног табора, како нико не би доводио у питање сврсисходност потеза Вашингтона:

       „Све упућује на то да се Запад, предвођен Сједињеним Државама, приближава геополитичком самоубиству. Данашње порицање историјске и географске реалности, као и презир према интересима других актера, може се окренути против самих САД и Запада“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари