Ердоган Трампу поводом санкција и царина: Турска неће изгубити овај економски рат

ОЦЕНИО ДА СУ ОДНОСИ ДВЕ ЗЕМЉЕ ПАЛИ НА ТАЧКУ НА КОЈОЈ ИХ ЈЕ ГОТОВО НЕМОГУЋЕ ПОБОЉШАВАТИ

* Вашингтону пркосно „турио под носе“ односе са Москвом: „Турска ће набавити руске ракетне системе С-400 класе земља-земља које у NATO сматрају некомпатибилним са техником алијансе. Турска је била прва земља коју је Владимир Путин посетио након што је поново био изабран за шефа државе. На рекордној висини је наша сарања  у атомској енергетици, поводом гасовода, у туризму и у сфери наоружања“

_______________________________________________________________________________

         ДОНАЛД Трамп је објавио да је дао налог да се удвоструче царине на челик и алунимијум који се увозе из Турске.

         Још је славодобитно нагласио да је то наредио у моменту када „турска лира брзо пада наспрам веома јаког долара“.

         Признао је да односи Вашингтона и Анкаре „нису баш добри“ и открио да ће Турци на алуминијум извезен у САД плаћати 50 одсто царине, уместо досадашњих 20 одсто.

         На ово је одмах одреаговао турски председник Реџеп Тајип Ердоган, оценивши да су се САД извеле „економски напад“ на његову земљу:

         „То је и удар по одноисима Турске и САД. Наши односи пали су до тачке са које их је готово немогуће побољшавати. Само, у Вашинтгону треба да знају да Турска неће изгубити овај економски рат“.
         Притом је, нимало случајно, нагласио да су труско-руски односи на „рекордно високом нивоу“:

         „Турска ће набавити руске ракетне системе С-400 класе земља-земља које у NATO сматрају некомпатибилним са техником алијансе. Турска је била прва земља коју је Владимир Путин посетио након што је поново био изабран за шефа државе. На рекордној висини је наша сарања  у атомској енергетици, поводом гасовода, у туризму и у сфери наоружања“.

         И  портпарол труске дипломатије, Хами Аксој, поручио је Вашингтону да ништа неће постићи притисцима и санкцијама:

         „Одлука председника Трампа поводом челика и алуминијума није у складу са правилима Светске трговинске организације. А и независно од тога, Сједињене Државе треба да знају да ништа неће постићи притисцима и санкцијама јер само наносе штету нашим савезничким односима. Као и досад, Турска ће предузети контрамере“.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари