„Џумхуријет“: Турска треба да иступи из НАТО и да се окрене Русији, Ирану и Кини

УТИЦАЈНИ ТУРСКИ ЛИСТ ПРОЦЕЊУЈЕ ДА ЋЕ ТО АНКАРИ ДОНЕТИ „НИЗ ПРЕДНОСТИ“

Реџеп Тајип Ердоган

* „Ако Турска напусти Алијансу, граница НАТО ће ићи линијом североисточна граница Грчке-Егејско море-Крит-Јужни Кипар-Израел, а та промена ће првенствено погодити планове САД. Мораће да се одрекну идеје о претварање Црног мора у НАТО језеро

* „Џумхуријет“ закључује да Турска мора да „пресече пупчану врпцу која је везује са НАТО“ и да Американцима затвори Црно море и приступ Кавказу и Централној Азији. А сама да постане део Великог евроазијског партнерства и новог света

___________________________________________________________

         „ЏУМХУРИЈЕТ“ – један од најутицајнијих и најважнијих турских листова – објавио је да Турска није имала никакве вајде од деценијског чланства у НАТО и да треба да га напусти.

       „За 70 година чланства у алијанси, Турска није имала ни једну опипљиву корист, а једини аргумент у прилог остајања у војном блоку је право вета унутар алијансе. А иступање из НАТО донеће низ предности Анкари“ – недвосмислен је турски лист.

       И прецизира: „Ако Турска напусти Алијансу, граница НАТО ће ићи линијом североисточна граница Грчке-Егејско море-Крит-Јужни Кипар-Израел, а та промена ће првенствено погодити планове САД. Мораће да се одрекну идеје о претварање Црног мора у `НАТО језеро`. Додуше, САД то не могу постићи ни са Турском у саставу алијансе“.

       „Џумхуријет“ наводи и да ће иступање Турске из пакта значити неуспех америчких планова за утицај на Кавказу и у  Централној Азији. И указује:

       „За саму Турску би напуштање НАТО значило прелазак на стратешко партнерство са Русијом и Ираном, као и интеграцију у Шангајску организацију за сарадњу и БРИКС. Осим тога, по изласку из алијансе, САД више неће моћи да приморавају Турску да учини било шта у њиховом (америчком) интересу, а у Евроазији ће Турска имати снажну војну моћ“.

       Ако је судити по изјавама америчког државног секретара, Ентони Блинкена, САД не замишљају будућност НАТО без Турске.

       Штавише, САД планирају да и даље контролишу Анкару, да задрже њену везаност за Запад и да обезбеде подршке Анкаре у неким критичним питањима.

       „Џумхуријет“ закључује да Турска мора да „пресече пупчану врпцу која је везује са НАТО“ и да Американцима затвори Црно море и приступ Кавказу и Централној Азији. А сама да постане „део Великог евроазијског партнерства и новог света“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари