Доњи дом Конгреса САД тражи од Трампа да уведе санкције против Северног тока-2

ПРЕСУДНО ЋЕ БИТИ КАКО ЋЕ СЕ ПОСТАВИТИ ЗВАНИЧНИ БЕРЛИН И НЕМАЧКЕ КОМПАНИЈЕ УКЉУЧЕНЕ У ПРОЈЕКАТ

* Једна ситуација ће бити ако Немци поклекну и устукну. А сасвим друга – ако се одупру и одлуче да наставе да (заједно са Гаспромом) граде Северни ток-2 упркос америчким санкцијама

______________________________________________________________________________

         ПРЕДСТАВНИЧКИ дом – доњи дом Конгреса САД – једногласно је усвојио резолуцију о супротстављању градњи гасовода Северни ток-2.

         Тај документ призива председника САД Доналда Трампа да европску енергетску безбедност подржава преко диверсификације снабдевања Старог континента и смањивања његове зависности од испорука из Русије.

         Усвојеном резолуцијом се такође подржава увођење санкција против учесника у пројекту Северни ток-2.

         Санкције су, наравно, кључни елемент резолуције Представничког дома који је – као што се види – ујединио конгремсне демократе и републиканце.

         „Резолуција“ није за Белу кућу обавезујући документ, па остаје да се сачека Трампова реакција.

         Део главних сарадника америчког председника сигурно је за санкције. Ако се Трамп одлучи за санкције – најиндикативније је бити како ће се поставити званични Берлин и немачке компаније укључене у пројекат гасовода.

         Једна ситуација ће бити ако Немци поклекну и устукну. А сасвим друга – ако се одупру и одлуче да наставе да (заједно са Гаспромом) граде Северни ток-2 упркос америчким санкцијама.

         Северни ток-2 треба да има два цевовода укупне пропусне моћи – 55 милијарди кубних метара гаса годишње и да споји руску и немачку обалу Балтика.

         Против гасовода су амерички сателити – Пољска, Украјина, Летонија и Литванија.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари