Ђентилони: Рецесија изазвана пандемијом може довести до распада еврозоне

ЕКОНОМИЈЕ ИТАЛИЈЕ, ФРАНЦУСКЕ И ШПАНИЈЕ ПАШЋЕ ПРЕКО 10 ОДСТО, НЕМАЧКЕ И ШВЕДСКЕ ДО 6 ОДСТО

        РЕЦЕСИЈА која је посљедица вируса короне постаје све дубља, прети чак и распад еврозоне, изјавио је европски комесар за економију Паоло Ђентилони у интервјуу немачком листу Die Welt.

        Ђентилони је нагласио да економије Италије, Француске и Шпаније падају за 10-11 одсто, а Данске, Пољске, Шведске или Немачке - четири до шест одсто.

        "Последњи економски подаци упозоравају: рецесија је дубља, него што се очекивало, економски развој држава у еврозони постаје неравномернији него што је прогнозирано пролетос. То на шта смо увек упозоравали потврђује се: рецесија због КОВИД-19 прети распадом еврозоне", рекао је европски комесар.

        По његовим речима, државе ЕУ треба у најкраћем року да договоре план обнове ради јачања поверења у националну економију.

        Раније је Европска комисија представила предлог оснивања фонда за спасавање ЕУ у висини 750 милијарди евра. Како је планирано, државе чланице Уније ће добити помоћ у виду грантова (до 500 милијарди евра). Овај предлог ће Еврокомисија поднети државама чланицама ЕУ и Европском парламенту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари