Црнадак: Изгледа да Тирана и Приштина почињу да реализују заједничку спољну политику

„МИ СМО ВЕЋ БИЛИ ИЗДАЛИ ВИЗЕ ПАЦОЛИЈУ И ЧЛАНОВИМА ЊЕГОВЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ“

* „Ово је врло зачуђујуће и врло некоректно. Не знам са чим се они солидаришу. Мислим да је ово озбиљан ударац Процесу сарадње, али ово што се дешава није порука БиХ, већ Европској унији“

____________________________________________________________

         МИНИСТАР иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да одлука Тиране да не пошаље делегацију ма самит СЕЕЦП-а у Сарајеву представља имплементацију најављене заједничке спољне политике Приштине и Тиране.

         Црнадак је казао да је делегација Косова недавно поднела захтев за визе и да то говори да је очигледно постојала намера да дођу на самит.

         "Ми смо захтев обрадили и издали визе за Пацолија и његову делегацију. Шта се у међувремену десило заиста не знам, али ово је први пут откако сам ја учесник оваквих састанака у оквиру СЕЕЦП-а и Западног Балкана да се један састанак бојкотује и свесно на њега не долази", казао је он за сарајевски портал Klix.ba.

         Након што је Косово у новембру прошле године увело санкције, односно стоодстотне царине на робу из БиХ и Србије, ово је крупан и веома тежак ударац регионалној сарадњи и поправљању односа у целом региону, сматра Црнадак.

         Информација да је и делегација Албаније отказала долазак у Сарајево 8. и 9. јула је изненадила и министра иностраних послова БиХ.

         "Ово је врло зачуђујуће и врло некоректно. Не знам са чим се они солидаришу. Ми смо уредно позвали, у складу са стандардима СЕЕЦП-а, делегацију Приштине. На основу овога што је урадила Албанија једино могу закључити да се имплементира оно што је недавно најављено, а то је да ће Приштина и Тирана водити заједничку спољну политику у наредном периоду. Очигледно је ово почетак имплементације тога", казао је Црнадак.

         На питање колико ће неприсуство Албаније и „Косова“ утицати на Процес сарадње земаља Југоисточне Европе и каква се порука шаље регионалној сарадњи, први човек Министарства иностраних послова БиХ одговорио је:

         "Мислим да је ово озбиљан ударац Процесу сарадње, али јавност мора знати да ово што се дешава није порука БиХ, већ ЕУ. Позиве које смо упутили, заједно са властима БиХ, потписали су Савет за регионалну сарадњу, које је чисти пројекат ЕУ, као и СЕЕЦП. Важно је шта ће бити став Европске уније када су у питању бојкоти и неприхватљива отказивања учешћа у регионалним скуповима", закључио је Црнадак.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари