Британски научник: Вештачка интелигенција може закључити да је за њу најбоље да се отараси људи

СТЈУАРТ РАСЕЛ: СУПЕРИНТЕЛИГЕНТНЕ МАШИНЕ МОГУ ОДБИТИ НАШЕ ПОКУШАЈЕ ДА ИХ КОНТРОЛИШЕМО

Стјуарт Расел (десно, наравно)

* „Ако не контролишемо сопствену цивилизацију, онда – у позорио је РАСЕЛ - губимо право гласа о нашем будућем постојању!“

* Илон МАСК: Вештачка интелигенција ће неизбежно контролисати саму себе, са потенцијалом да уништи човечанство

______________________________________________________

         ПОЈАВА вештачке интелигенције способне да реши било какве интелектуалне проблеме прети човечанству катастрофом, рекао је британски научник Стјуарт Расел у интервјуу The Times.

         Према његовом мишљењу, неконтролисани развој у области вештачке интелигенције води томе да смо „направили напредак који сами нисмо очекивали“.

         - Човечанство је погрешило на самом почетку, када није размишљало за шта ће та интелигенција бити потребна. Могуће је да ће суперинтелигентне машине у будућности одолети покушајима да их контролишемо, додао је Расел.

         И упозорио: „Већ се наметнуло питање - како одржавате моћ над ентитетима који су јачи од вас? Ако немате одговор, престаните да истражујете. Веома је једноставно. Улози не могу бити већи: ако не контролишемо сопствену цивилизацију, онда губимо право гласа о нашем будућем постојању!“

         Расел посебно нагласио да до појаве универзалне вештачке интелигенције, система способног да изврши било који задатак који може човек, може доћи у року од десет година.

         „Приликом решавања проблема, навео је пример британски научник, везаних за климу, такви програми могу доћи до закључка да је за њих најбоље да се отарасе људи! Ако научите вештачку интелигенцију да опонаша људско понашање, онда је, у суштини, учите да поставља људске циљеве и следи их. А људски циљеви укључују свашта. Можемо само да замишљамо каква катастрофа може бити појава ефикасних система који би следили такве циљеве“.

          Раније је амерички милијардер Илон Маск упозорио да ће вештачка интелигенција неизбежно контролисати саму себе, са потенцијалом да уништи човечанство.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари