Британија прави стратешки савез са Турском, а тројни – са Пољском и Украјином

ЖЕЛИ ДА СВОЈОЈ `ОСОВИНИ` СА АНКАРОМ ПРИКЉУЧИ И МОЛДАВИЈУ, ЛИТВАНИЈУ, ЛЕТОНИЈУ И ЕСТОНИЈУ

* Британски савет за геостратегију је објавио мапу на којој су приказане UK, Пољска и Украјина повезане једном „осовином“, а Русија и Белорусија као непријатељске према том тројном савезу

* Украјински политиколог Константин БОНДАРЕНКО: «Британија жели улогу самосталног играча, а не просто млађег партнера САД. Зато прикупља `комаде` дојучерашњег Pax Americana који су, из ових или оних разлога, постали терет за Америку, и уграђује их у свој Pax Britannica»

____________________________________________________

        БРИТАНСКЕ власти разматрају стварање тројног савеза са Пољском и Украјином.

        Ово је изјавила министарка спољних послова Уједињеног Краљевства Лиз Трaс, у наступу у једном институту у Аустралији.

        Трас је открила да Британија већ развија нове трилатералне везе са Пољском и Украјином.

        Истовремено, Британски савет за геостратегију је објавио мапу на којој су приказане три земље повезане једном „осовином“, а Русија и Белорусија су приказане као непријатељске према том тројном савезу.

        Британски авиони последњих недеља интензивно испоручују оружје Украјини, а војни инжењерци UK на две тачке на украјинској обали Црног и Азовског мора граде инфраструктуру коју ће бити лако претворити у класичне војне базе.

        Окретање Пољске, која тренутно има тешке односе са ЕУ, према Лондону – прилично је објашњиво. Независно од тога што је Варшава примарно у сфери утицаја САД.

       Украјински политиколог Константин Бондаренко поводом аспирација које је изложила Трас прво је указао да Лондон планира обухватне измене у Европи.

       «Британија жели улогу самосталног играча, а не просто млађег партнера САД. Зато прикупља `комаде` дојучерашњег Pax Americana који су, из ових или оних разлога, постали терет за Америку, и уграђује их у свој Pax Britannica» – нагласио је Бондаренко.

       Он је уверен да је даљи план Британаца формирање стратешке осовине Лондон-Анкара око које би се окретале, поред Пољске и Украјине, још и Молдавија, а у перспективи и Литванија, Летонија и Естонија.

       Бондаренко је уверен да у целој тој комбинацији Украјину не чека ништа добро:

       „Кад се оажљиво изуче контакти између Кијева и Анкаре Анкаре и Лондона – постаје јасно да је у целој комбинацији Украјини намењена улога топовског меса у будућем великом прекрајању Европе и света. Историја је, уосталом показала да су Британци – суперциници“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари