Брисел подвио реп: Јункер у име Европске уније пристао на уступке Трампу

ПРИХВАТИО ПОВЕЋАЊЕ УВОЗА У ЕУ АМЕРИЧКЕ СОЈЕ, ТЕЧНОГ ГАСА, МЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ...

* Да би све било споља гладац, председник Европске комисиеј у Белој кући нагласио да партнерство САД и ЕУ треба да остане „јарбол глобалне стабилности“

_______________________________________________________________________________________


         ЕВРОПСКА унија није издржала притисак Доналда Трампа.

         Њена делегацију, коју је на преговорима у Вашингтону предводио Жан-Клод Јункер, пристала је на неколико уступака како би избегла даље заоштравање у односима са САД које би било тешко задржати само у оквирима трговинских односа.

         Председник Европске комисије – да би све споља изгледало колико-толико пристојно – изјавио је да се са председником САД договорио да се и Вашингтон и Брисел уздрже од увођења нових царина у међусобној трговини. Још је нагласио да партнерство САД и ЕУ треба да остане „јарбол глобалне стабилности“.

         Иза ове `фасаде` сде крије неколико уступака са стране ЕУ.

         Јункер и комесарка ЕУ за трговину Сесилија Малстром пристали су на смањивање царина на индустријску робу (Трамп је предлагао потпуно укидање), прихватили су и да повећају увоз америчког течног гаса, соје и америчке медицинске опреме.

         Јункер и Трамп дали су умирујуће изјаве уочи данашњег састанка у Белој кући у настојању да смире тензије.

         "Ми смо блиски партнери, савезници, не непријатељи", рекао је Јункер док је Трамп додао да очекује нешто "врло позитивно" од њиховог сусрета.

         Јункер је такође истакао да Брисел и Вашингтон треба да раде и наступају заједно.

         "Ми представљамо половину светске трговине, 1.000 милијарди долара трговине је између нас", рекао је шеф Европске комисије.

         Трамп је узвратио да би се сложио ако би могли да "немају ни царине, ни баријере ни субвенције" и да би САД тада биле "изузетно задовољне".

         Амерички председник није пропустио да подсети да је његова земља изгубила "стотине милијарди долара с Европском унијом."

         "Ми само желимо једнаке услове за наше пољопривреднике, индустријалце, за све", додао је Трамп.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари