Борељ: Европској унији су потребне сопствене оружане снаге

ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ: ТО МОЖЕ ПОДЕЛИТИ ЕВРОПУ И ОСЛАБИТИ НАТО

* Жозеп БОРЕЉ: ЕУ рузикује да постане објекат политике великих сила, да реагују на одлуке других умјесто да сами обликују догађаје. Део ризика долази отуда што САД  и њихови савезници настоје да обуздају Кину. А део отуда што играчи попут Русије настоје да прошире свој простор за маневрисање и свој утицај“

___________________________________________________________

       ЕВРОПСКА унија ризикује да изгуби способност да постане пуноправни играч на светској арени, односно – да постане објекат политике светских сила, написао је у свом блогу Жозеп Борељ.

       Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност свој став је разјаснио овако:

       „Европљани све више ризикују да постану објекат, а не играч у међународним пословима, да реагују на одлуке других умјесто да сами обликују догађаје".

       Према његовим речима, у свету постоје два тренда који све више утичу на европске послове:

       „Први су напори Сједињених Држава и њихових савезника да обуздају Кину. Пример је формирање одбрамбеног пакта АУКУС од стране Вашингтона, Лондона и Канбере, због чега је Француска изгубила војни уговор са Аустралијом вредан више од 50 милијарди евра. Други је мултиполарна динамика у којој играчи попут Русије настоје да прошире свој простор за маневрисање и свој утицај".

Жозеп Борељ

       Према његовој процени, такви поступци често нарушавају вредности и интересе Европске уније, као што се догодило у Сирији, Либији и Малију.

       Да ЕУ не би посталс објект глобалне политике, Борељ је позвао њене лидере да подрже стварање оружаних снага Европске уније и да дефинишу посебне услове за њихову употребу.

       Како је појаснио, те снаге не би требало да се  такмиче са НАТО, већ га надопуњавати.

       Посебно је нагласио да  ЕУ треба да блиско координира своје потезе са Сједињеним Државама, које ће остати главни стратешки партнер ЕУ.

       Борељ је највио да ће нови стратешки приступ ЕУ глобалној политици и главни начини његове имплементације бити садржани „Стратешком компасу ЕУ“ који ће бити представљен у новембру, а одобрен у марту 2022. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари