Bloomberg: Свет улази у најдубљу мирнодопску рецесију након Велике депресије

JPMORGAN CHASE: ПАНДЕМИЈА ЋЕ СВЕТСКУ ЕКОНОМИЈУ КОШТАТИ 5,5 ТРИЛИОНА ДОЛАРА

* Стручњаци Института за међународне финансије (IIF) израчунали су да је у 2019. години глобални дуг порастао за више од 10 трилиона долара и да је достигао рекордан ниво од 255 трилиона долара. То  је еквивалентно 322% глобалног БДП

_____________________________________________________________________

        ПАНДЕМИЈА корона вируса одузеће светској економији 5,5 трилиона долара у наредне две године, проценили су аналитичари америчке JPMorgan Chase& Co.

        Агенција Bloomberg, која се притом позвала на аналитичаре водећих инвестиционих банака, објавила је пише да „свет улази у најдубљу рецесију у мирнодопско доба након 1930-их“.

        Део истих процена је и предвиђање да рецесија неће бити дуга, али да се до 2022. године светска економија вероватно неће вратити ниво пре кризе.

        Уз наглашавање: „Чак и уз незапамћени ниво монетарних и фискалних подстицаја, бруто домаћи производ САД се вероватно неће вратити на свој тренд пре кризе, бар до 2022. године".

        УJPMorgan Stanley верују да ће се БДП развијених земаља вратити на ниво пре кризе тек у трећем кварталу 2021. године.

        Стручњаци Института за међународне финансије (IIF) израчунaли су да је у 2019. години глобални дуг порастао за више од 10 трилиона долара и да је достигао рекордан ниво од 255 трилиона долара.

        Овај показатељ је еквивалентан 322% глобалног БДП.

        У укупан дуг су укључени дугови влада, банака, нефинансијских корпорација и домаћинстава.

        Стручњаци упозоравају да је укупни дуг тренутно за 40 одсто (односно, за 87 трилиона долара) изнад нивоа на коме је био на почетку финансијске кризе 2008. године.

        Пад светске трговине у 2020-ој могао би - због пандемије коронавируса - бити већи за 30 одсто, саоштила је Светска трговинска организација (СТО).

        Према мишљењу њених стручњака, смањење трговине може бити веће од забележеног 2008.-2009. за време тзв. глобалне финансијске кризе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари