Бивши амбасадор САД у Москви: Шта ако проруске снаге пучем преузму власт у Црној Гори?

МАЈКЛ МАКФОЛ: ЗАБРИНУТ САМ ЗБОГ ГЕНЕРАЛНО СЛАБОГ НАТО – ПОСЕБНО НА БАЛТИКУ И НА БАЛКАНУ

* На округлом столу у Вашингтону  посвећеном троуглу САД-Русија-Кина рекао и ово: „Путин је током првих десет година владавине те идеје промовисао у својој земљи, али их већ целу деценију – извози. На располагању има десетине механизама преко којих то реализује. Један од њих је телевизија RT. Морамо признати да је Путин у томе постигао одређени успех. Малочас сам прочитао да је RT највише заступљена на друштвеним мрежама на немачком

* „У неким војним сегментима, упозорио је своје Макфол, првенствено по нуклеарном оружју, Русија је глобална сила што Кина није. Нажалост, Путинова Русија не располаже само нуклеарним оружјем наслеђеним од Совјетског Савеза. Путин је уложио фантастичну суму новца у надоградњу тог система. И, већ је на много начина испред нас по могућностима. Мислим да је то застрашујућа чињеница на коју многи људи не обраћају пажњу“

_______________________________________________________

       АКТИВНИ амбасадори озбиљних земаља ретко дају интервјуе, а ако и дају – мало шта у њима кажу.

       Мишљења и оцене бивших амбасадора најчешће мало кога интересују, али – постоје и изузеци.

        Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Макфол рекао је на округлом столу у Вашингтону посвећеном односима и процесима у троуглу САД-Русија-Кина да Русија као оруђе за распад НАТО радије користи политичка кретања унутар појединих држава-чланица него сукобе међу њима.

       Признао је да је забринут због "уистину слабог НАТО - не само на територији балтичких држава - већ и на Балкану. И поставио питање:

       „Шта ако дође до пуча и проруске снаге преузму власт у земљи попут Црне Горе? Шта ћемо учинити ако се то догоди?“

       У наставку је рекао да и у Сједињеним Државама људи који подржавају „идеологију руског лидера Владимира Путин“ чије „идеје“ је назвао „конзервативним и ортодоксним“.

       Додао је: „Путин је током првих десет година владавине те идеје промовисао у својој земљи, али их већ целу деценију – извози. На располагању има десетине механизама преко којих то реализује. Један од њих је телевизија RT. Морамо признати да је Путин у томе постигао одређени успех. Малочас сам прочитао да је RT највише заступљена на друштвеним мрежама на немачком“.

Амабасадорску заклетву је

положио пред Хилари Клинтон

       Мaкфол је у овом контексту прешао на излагање у форми питања:

       „Да ли је Виктор Орбан  ближи Џоу Бајдену или Владимиру Путину по својој идеолошкој оријентацији? Да ли су нам ближи Салвини  (бивши министар унутрашњих послова, лидер партије Лига Матео) или Ле Пен у Француској? Није ли и Доналд Трамп је по у многим идеолошким аспектима ближи Путину него председнику Бајдену?“.

       Бивши амбасадор САД у Москви је током целог излагања говорио о „супарништву“ САД и Русије и САД и Кине.

       По његовој процени, "Путин игра покер са гомилом двојки и тројки у рукама", али - за разлику других светских лидера, чак и од кинеског лидера Си Ђинпинга – он их и користи:

       „Ни Си Ђинпинг није анектирао територију суверене државе на граници Кине! Ни он није повредио амерички изборни суверенитет 2016., покушавајући да помогне једном или другом кандидату! Није ни користио своје борбене авионе (у Сирији) да подржи ужасне акције једног од најгорих диктатора на свету. Ми на то још нисмо дали прави одговор“

       Оценио је да је то утолико незгодније што је Русија је у неким сегентима наоружања испред Сједињених Држава:

       „У неким војним сегментима, првенствено по нуклеарном оружју, Русија је глобална сила што Кина није. Нажалост, Путинова Русија не располаже само нуклеарним оружјем наслеђеним од Совјетског Савеза. Путин је уложио фантастичну суму новца у надоградњу тог система. И, већ је на много начина испред нас по могућностима. Мислим да је то застрашујућа чињеница на коју многи људи не обраћају пажњу“.

       По америчко-руском стратешком споразуму, земље-потписнице не смеју држати више од 700 интерконтиненталних балистичких пројектила са више од (по)  1.550 бојевих глава.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари