Бетел објаснио Британцима зашто Лондон неће бити Сингапур-на-Темзи

БИЛО ТЕШКО ЗАМИСЛИВО: ЛУКСЕМБУРШКИ ПРЕМИЈЕР У ЛОНДОНУ `УДАРАО ЧВРГЕ` БОРИСУ ЏОНСОНУ

* На специјалној конференцији у организацији Лондонске школе економије (London School of Economics) — главном тинк-тенк центру Велике Британије – Ксавије БЕТЕЛ је био сурово директан, фактички је упозорио: или ће Лондон бити збачен са светског финансијског пиједестала, или ће Брегзит бити анулиран под условима који ће за Велику Британију бити максимално неповољни

* „Сингапур-на-Темзи“ је био једна од парола преко којих су бирачи подстицани да гласају за Брегзит. Фактички, Лондон је планирао да се ослободи свих  негативних последица чланства у Европској унији, притом да сачува све „плусеве“ и да Немачкој и Француској, а и другима у ЕУ, `покраде инвеститоре и велике платиоце пореза

* Бетел је објавио да ће Британија остати на тржишту ЕУ само ако прихвати сва његова правила, а то би значило одустајање од много чега уграђеногб у Брегзит. Све у свему, Лондон неће постати Сингапур-на-Темзи и магнет за капитал из ЕУ, већ ће пре Франкфурт, Париз и Луксембург бити у прилици да лове капитале који ће напуштати главни град Британије. А то може бити до трилион фунти. Чак и много више...

________________________________________________________________________

        ДО ПРЕ годину дана било је немогуће и замислити да премијер микроскопске европске државе може ударати чврге председнику владе Велике Британије.

        А управо се то догодило. Поводом Брегзита.

        Председник владе Луксембурга – Ксавије Бетел – отворио је карте у Лондону, у време управо завршеног самита НАТО, не толико у смислу шта ЕУ  има намеру да учини са Борисом Џонсоном, колико – каква ће бити даља (незавидна) судбина  лондонског Ситија и његобих многобројних банкара и инвестиционих фондова.

        Бетел је био сурово директан: или ће Лондон бити збачен са светског финансијског пиједестала, или ће Брегзит бити анулиран под условима који ће за Велику Британију бити максимално неповољни.

        Није Бетел ово баш овако изговорио, али ово је право значење онога што је он у Лондону поручио Британцима дипломатски и увијеније.

        Бетел није присуствовао самиту, али је наступио на специјалној конференцији у организацији

Лондонске школе економије (London School of Economics) — главном тинк-тенк центру Велике Британије.

        Британском финансијском крему рекао је:

        „Не можемо са сагласити са тим да ви изаберете за себе најбоље или оно што бисте највише желели.  Факат је да сте одлучили да одете из ЕУ. Међутим, ни ја нећу пристати да буде уништено  јединствено тржиште Уније. Ми имамо правила и ви ћете морати да прихватите та правила“.

Ксавије Бетел

        Бетел је овом последњом реченицом (која, очито одражава позицију европског естаблишмента) потписао пресуду британском финансијском сектору, а можда и британској економији у целини.              

        Ствар је у томе што се цео план Џонсона и његових присталица своди на ово: Британија одлази из ЕУ и са себе збацује све обавезе, укључујући и финансијске, повезане са чланством у Унији.

        Ово би им – како верују – рашчистило простор уа извођење оштрих реформи (укидање социјалних гаранција, снижавање еколошких, техничких и свих других стандарда...), смањивање пореза, одбацивање ЕУ-финансијских правила и ограничења, блокирање непожењене имиграције из ЕУ.      

        Лондон притом са ЕУ закључује споразум о слободној трговини или добија приступ тржишту ЕУ сличан оном који имају Швајцарска и(ли) Норвешка.

        Тако Велика Британија постаје Сингапур-на-Темзи: земља са ниским порезима и сниженим социјалним и еколошким стандардима – земља у коју ће хрлити сви из Уније који беже од високих пореза и надзора државе.

        „Сингапур-на-Темзи“ је био једна од парола преко којих су бирачи подстицани да гласају за Брегзит.

        Фактички, Лондон планира да се ослободи свих  негативних последица чланства у Европској унији, притом да сачува све „плусеве“ и да Немачкој и Француској, а и другима у ЕУ, `покраде инвеститоре и велике платиоце пореза.

         Џонсон је имао разлога да верује да ће све тако некако и бити, али сада Бетел открива да још ништа није готово и да ће се ступица за британију затворити.

        Луксембуржанин је објаснио да ће Британци добити доступ тржишту ЕУ само ако буду поштовали сва правила и захтеве који важе за земље чланице. Ово значи да намера Лондона да се ослободи минуса, да сачува плусеве и да земљама ЕУ краде послодавце и капитале – неће профункционисати јер ће Британија бити принуђена да поштује све што тражи Брисел. А Лондон више неће бити у прилици да утиче на одлуке Брисела.

        Лондон може одбацити те услове, али ће Британија у том случају остати без доступа тржишту ЕУ, а Лондон више неће бити главни финансијски центар Европе.

        Бројни британски офшори (Мен, Џерси, Гернси, Британска Девичанска Острва...) имаће још више проблема у раду са европским клијентима.

        Све у свему, Лондон неће постати Сингапур-на-Темзи и магнет за капитал из ЕУ, већ ће Франкфурт, Париз и Луксембург бити у прилици да лове капитале који ће напуштати главни град Британије. А то може бити до трилион фунти. Чак и много више...   

        (извор: РИА Новости)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари