Берлин поводом Северног тока-2 навикава Вашингтон на немачко „не“

БОС АУСТРИЈСКЕ КОМПАНИЈЕ OMV ПОРУЧИО САД ДА НЕ МОГУ СТОПИРАТИ ГРАДЊУ ТОГ ГАСОВОДА

* Гасовод је само повод на којем Берлин шири и повећава своју спољнополитичку независност од Вашингтона

_____________________________________________________________________________

         ГАСОВОД Северни ток-2 биће завршен и профункционисати упркос незадовољству Сједињених Држава – изјавио је бос аустријске нафтно-гасне компаније OMV Рајнер Зеле.

         Притом је указао на недавни скандал који је изазвао амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел који је немачким компанијама, учесницима у градњи Северног тока-2 запретио санкцијама, па у наставку рекао:

         „Кад би одустала од тог гасовода, замислите какав би то био удар по инвестиционој репутацији Немачке. Једноставније речено: тај пројекат ће бити реализован јер берлин неће поовући одобрење за градњу које је раније дао“.

         Компанија OMV је партнер Газпрома у градњи Северног тока-2.

         Министарство спољних послова немачке Гренелову претњу је назвало „провокацијом“.

         Немачки министар економије Петер Алтмајер поручио је Вашингтону да Влада Ангеле Меркел нема ниједан правни разлог да стопира градњу Северног тока-2.

         Он је на овај начин фактички Белој кући и Стејт департману поручио: Немачка не може да заустави овај гасовод јер је правна држава, а заустављање би значило – да није правна држава.

         Немачка са Американцима од Другог светског рата до данас није овако разговарала!

         Алтмајерове речи – иако су формално сасвим коректне и благе – имају и дубљи смисао и већи значај од саме битке за Северни ток-2.

         Овај гасовод је само повод на којем Берлин шири и повећава своју спољнополитичку независност од Вашингтона. Прилика за навикавање Американаца на немачко „не“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари