Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley: САД и свет улазе у економску кризу

АМЕРИЧКА АУТОИНДУСТРИЈА ЗАУСТАВИЛА ПРОИЗВОДЊУ И ПОСЛАЛА 150.000 НА ПРИНУДНЕ ОДМОРЕ

* Трамп је пре три дана добио план за борбу против епидемије на сто страница са прогнозом да епидемија COVID-19 може имати неколико таласа и потрајати до 18 месеци“. А да то може довести до дефицита многих важних производа и озбиљних проблема у америчком здравству       

* Број посетилаца у америчким ресторанима већ се преполовио у односу на прошлу годину. Асоцијација ресторана већ се обратила Конгресу САД тражећи помоћ због процењеног смањења прихода за 225 милијарди долара. Навела је и да ће изгубити 5-7 милиона радних места

* У држави Охајо, у којој је проглашена ванредна ситуација због епидемије, у току само седам дана се за 592 одсто повећао број тражилаца социјалне помоћи

* Због COVID-19 свака пета породица у САД већ се суочила или са отпуштањем неког од својих чланова или са принудним преласком на смањено радно време (и зараду)

___________________________________________________________________________

        ДОНЕДАВНО се фраза „економска криза САД“ могла срести само на тзв алармистичким сајтовима који се баве `смаком света` и(ли) `завером илумината`.

        А управо је Bank of America – једна од највећих инвестиционих банака света - упозорила да САД и цела планета улазе у „економску и финанску кризу“.

        Њени аналитичари тврде да је америчка економија због епидемије коронавируса COVID-19 већ ушла у рецесију.

        Указују да ће то бити евидентно већ по показатељима за текући квартал који ће донети смањивање БДП, пад подтрошачке тражње и нагло повећање незапослености.

        После Bank of America су се огласили и економисти Goldman Sachs и Morgan Stanley који су такође оценили да је почела рецесија и упозорили да ће САД  у другом кварталу имати пад БДП од десет одсто.

        И бивши економски саветник Доналда Трампа Кевин Хасет поручује сународницима: „Сједињене Државе ће проћи кроз ужасни други квартал. Земља током марта може изгубити до милион радних места“.

        Анкета Rasmussen Reports показала је 20-ог фебруара да 49 одсто Американаца сматра да је национална економија под Трампом у добром стању, а само 24 одсто – да је у лошијем него у време власти Барака Обаме.

         Међутим, већ 18. марта је Галупова сондажа показала да се проценат Американаца који су уверени у економску сигурност и своју и земље у целини преполовио – да је пао са +41 (у фебруару) на +22 у марту.

        Галуп овакав пад није забележио од фебруара 2001-ве.

        Трамп је стопу незапослености био свео на 3,6 одсто. Међутим, навала оних који су последњих дана остали без посла постала је толика да су `оборили` државне сајтове који региструју лица која траже посао.

И Форд зауставио производне траке

        Гувернер Њу Џерсија Фил Марфи изјавио је да се број оних који траже државну помоћ за незапосленост толико повећао да је то довело до „краха система“.

        У држави Охајо, у којој је проглашена ванредна ситуација због епидемије, у току само седам дана се за 592 одсто повећао број тражилаца социјалне помоћи.

        Новинска агенција Bloomberg је навела да је у САД последњи пут `слична навала на државну помоћ била само 2005. за време урагана Катрин и на почетку велике депресије-2 која је почела 2007-ме“.

        Трамп је пре три дана добио план за борбу против епидемије на сто страница са прогнозом да епидемија COVID-19 може имати неколико таласа и потрајати до 18 месеци“. А да то може довести до дефицита многих важних производа и озбиљних проблема у америчком здравству.     

        По дподацима OpenTable, број посетилаца у америчким ресторанима већ се преполовио у односу на прошлу годину.

        Асоцијација америчких ресторана већ се обратила Конгресу САД тражећи помоћ због процењеног смањења прихода за 225 милијарди долара. Навела је и да ће изгубити 5-7 милиона радних места.

        Помоћ Конгреса и Беле куће већ су затражиле и америчке авиокомпаније, туристичке агенције и хотелијери.

        Брукингски институт (Вашингтон) објавио је да преко 50 милиона Американаца, слабоплаћених радника са ниским квалификацијама који су у животном добу између 18 и 64 године, „има несавладиве дугове и мале уштеђевине па су најрањивије потенцијалне жртве губитка посла“.

        Мартовска анкета NPR, PBS NewsHour и Marist показала је да се због COVID-19 свака пета породица у САД већ суочила или са отпуштањем неког од својих чланова или са принудним преласком на смањено радно време (и зараду).

        Није ни чудо. У проблемима су и велики.

        Ford, General Motors и Fiat Chrysler претходних дана су зауставили производњу, па је њихових 150.000 радника на принудним одморима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари