Бајден: САД не желе нови хладни рат, сила нам више неће бити први већ – последњи инструмент

 

У ГОВОРУ У ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН ОБЈАВИО:  САД ПОЧИЊУ ЕРУ НЕУМОРНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

* „Сила више неће бити одговор на сваки проблем у свету. Нека нико не помишља да САД неће бити спремне да заштите себе и да ради тога примене и силу, али ће свака таква мисија морати да буде јасна и остварива“

* Амерички лидер у свом првом наступу у УН још обећао: „Сједињене Државе ће издвојити 10 милијарди долара за борбу са глађу на својој територији и у свету“

* ФАКТИ: Бајао председник САД  да су му савезништва приоритет и да све земље света треба да сарађују више него икад, а пре само неколико дана са Великом Британијом и Аустралијом формирао антикинески пакт АУКУС. И још то урадио иза леђа савезника Франуске. Да ли Џо Бајден верује сам себи?

__________________________________________________

       ВАШИНГТОН не тежи новом хладном рату и расколу света – изјавио је Џо Бајден.

       Наступивши на 76-ој сесији Генералне скупштине УН, додатно је нагласио:

       „Ми не желимо повратак хладном рату и подели света на блокове. Сједињене Државе су спремне да сарађују са сваком земљом је вољна да решава постојеће проблеме. Завршили смо епоху бескрајних ратова. Ставили смо тачку на 20 година конфликта у Авганистану и започињему еру неуморне дипломатије“.

       Навео је да за САД, док их он води, сила неће бити први већ „последњи инструмент“.

       „Сила више неће бити одговор на сваки проблем у свету. Нека нико не помишља да САД неће бити спремне да заштите себе и да ради тога примене и силу, али ће свака таква мисија морати да буде јасна и остварива“.

       У наставку је објавио да су САД спремне да се врате потпуном поштовању нуклеарног споразума са Ираном ако Техеран учини исто.

       Бајден је позвао светску заједницу "да ради заједно као никада до сада":

       „Америка зна да је њен успех везан  за успех других. Зна и да ради сопствене будућности мора радити заједно са другима ... Верујем да морамо радити заједно више него икад".

       Додао је да је још приликом уласка у Белу кућу као један од својих приоритета поставио "јачање савезништава, укључујући и везе са ЕУ“.

       Амерички лидер у свом првом наступу у УН још обећао:

       „Сједињене Државе ће издвојити 10 милијарди долара за борбу са глађу на својој територији и у свету“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари